Enez Kazılarında İlçenin Jeomorfolojisi Ortaya Çıkarılacak

EDİRNE - Enez'de, Kültür ve Turizm Bakanlığı adına İstanbul Üniversitesi'nin katkılarıyla sürdürülen kazıların başkanlığını yapan Prof. Dr. Sait Başaran, çalışmalara katılan yabancı arkeologların ilçenin jeomorfolojisini ortaya çıkaracağını bildirdi.

Başaran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yılki kazı çalışmalarının yanı sıra restorasyon çalışmalarına da ağırlık vereceklerini söyledi.

Yabancı arkeloglarla yürütülen çalışmalarda, Has Yunus Bey Türbesi ile çevresindeki Osmanlı mezarlarının ayağa kaldırılmasını hedeflediklerini ifade eden Başaran, Enez'de 1971 yılında başlanan kazılarda birçok eserin gün yüzüne çıkarıldığını kaydetti.

Başaran, kazı ekibinin limana yakın yerlerde de çalışma yapacağını aktararak, şunları kaydetti:

"Kazı çalışmalarına katılan yabancı arkeologlar, Enez'in jeomorfolojisini ortaya çıkaracak. Öte yandan, kazı çalışmalarına katılan yabancı ekipler, Enez limanlarının da yaşam zamanlarını ortaya çıkarmak için çalışacak. Arkeojeofizik çalışmalarda 2 yıl önce ortaya çıkarılan sur kalıntılarının gerçek anlamda neler olduğu konusunda sondaj çalışması yapılacak. İç limanın güney mendireğinin rölevesini yapacağız. Bu arada mozaikli villada çalışmalar devam edecek. Kale duvarlarının sağlamlaştırılmasıyla içersindeki Fatih Camisi'nin arkasındaki molozların temizlenme çalışmaları da devam edecek."

Kral Kızı Bazilikası ile Enez girişindeki mezarlık alanında da çalışmalara başladıklarını dile getiren Başaran, Enez'in tarihi açıdan geçmişe ışık tutan önemli bir ilçe olduğunu dile getirdi.

-Enez'in tarihçesi

Traklar'ın iskan yeri Enez'in tarihi M.Ö 3000'e kadar uzanıyor. Antik çağda "Ainos" olarak bilinen Enez, Homeros'un destanında da geçiyor. Koloni olarak kurulan Ainos'ta M.Ö 6. yüzyıl sonlarında Pers, Helenistik çağda Mısır hakimiyetine rastlanıyor.

M.Ö 2. yüzyıl sonlarında Romalılar tarafından alınan ve genç antik çağda Rodop bölgesinin başkenti olan Enez, ortaçağda prenslik merkezi oldu.

Cenovalı Gattelusi ve Deorea ailelerinin hakimiyetine giren Enez'i, 1456 yılında Fatih Sultan Mehmet'in komutasında Has Yunus Bey Osmanlı topraklarına kattı.

Kaynak: AA