Darülaceze'de İftar

İSTANBUL - Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, "Birbirimizi olduğumuz gibi kabul edip kucaklaştıkça, birlikte ter döktükçe, ürettikçe bu ülke zenginleşiyor. Bu ülkenin zenginleşmesi sadece bu ülkeye

yaramıyor, dünyanın dört bir yanına farklı bir ivmeyle heyecanla önemli katkılar sağlıyor" dedi.

Egemen Bağış ve Beyhan Bağış, Darülaceze'de iftar verdi. Yemeğe, darülaceze sakinlerinin yanı sıra TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır, İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran, Süryani Katolik Patrik Vekili Yusuf Sağ, Süryani Katolik Vakfı Başkanı Zeki Basademir, Ermeni Patrikliği Ruhani Meclis Başkanı Başrahip Tatul Anuşyan, Türkiye Musevi Cemaati Onursal Başkanı Bensiyon Pinto ile sanatçılar Orhan Gencebay, Nuri Sesigüzel ve Zerrin Özer de katıldı.

Bağış çifti, kurumda ilk olarak çocuk yuvasını ziyaret ederek, çocuklarla ilgilendi.

Darülaceze'nin bahçesinde kurulan iftar sofrasındaki yaşlılarla ve konuklarla tek tek tokalaşan Bağış çifti, onlarla sohbet etti.

Egemen Bağış, iftarın ardından yaptığı konuşmada, ramazanın gerçek anlamının, paylaşma, dayanışma, empati kurma ve yardımlaşma olduğunu belirterek, bu nedenle Darülaceze'de düzenledikleri iftarları "aile geleneği" haline getirdiklerini ve bu yıl 8'incisini düzenlediklerini hatırlattı.

Darülaceze'nin kuruluş hikayesini anlatan Bağış, Sultan Abdülhamid'in yaptırdığı kurum için gerekli ihtiyaçları şahsi birikimlerinden karşıladığını, şu anda da devletin ayırdığı bütçeden çok vatandaşların yardımlarının olduğunu söyledi.

Farklı inançlara sahip İstanbullular'ın da faydalanacağı düşüncesiyle bahçeye caminin yanı sıra havra ve kilise de yapıldığını anımsatan Bağış, şöyle devam etti:

''İftarlarımızla hem ihtiyaç sahiplerinin gidebilecekleri bir yer olduğunu hatırlatma hem de hayır yapmak isteyenlerin hayır yapacakları bir kurum olduğunu hatırlatmak adına çok önemli bir görevi yerine getiriyoruz. Burada yaşayan büyüklerimize Sayın Başbakanımızın ayrı bir muhabbeti var. Kendisinin Büyükşehir Belediye Başkanlığı yaptığı dönemde bu mekanla ilgili çok önemli çalışmaları olmuş. Fırsat buldukça buraya uğrar. Kendisi gelemediği zamanda selamlarını gönderir. 1895'ten bu yana bakıma muhtaç insan buradan geçmiş, devletin, milletin hassasiyetiyle kucaklaşmış. Bu 70 binin 30 bini de yavrularımız. Çocuğu olamayan birçok aile var. Burada çocuğu olmayanların evlat edinebileceği yavrularımız da var. Onlar burada normalde 2-3 ay kalıyormuş. Çok şükür hayırsever bir milletiz."

Bağış, Türkiye'nin yurt dışı yardım miktarında dünyada 4'üncü olduğunu ifade ederek, Türkiye'nin artık Somali, Arakan, Pakistan, Haiti, Gazze, Gürcistan ve çok sayıda ülkedeki insanların umudu haline geldiğini en bir Türkiye olduğunu söyledi.

Türkiye'nin "Dünyadaki sorunu çözmek için bize ne düşüyor?" sorusunu sormaya başladığını aktaran Bağış, yardımların çoğunluğunun devlet değil, vatandaş tarafından yapıldığını, bu durumun ülkenin insan yapısını, dokusunu, hassasiyetini gösterdiğini aktardı.

Bağış, "Gerçekten birbirimizi olduğumuz gibi kabul edip kucaklaştıkça, birlikte ter döktükçe, ürettikçe bu ülke zenginleşiyor. Bu ülkenin zenginleşmesi sadece bu ülkeye yaramıyor, dünyanın dört bir yanına farklı bir ivmeyle heyecanla önemli katkılar sağlıyor" diye konuştu.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Bağış, iftar sofrasında bulunanların yaklaşan Kadir Gecesi ile Ramazan Bayramı'nı kutladı.

-Orhan Gencebay'dan "Kaderimin Oyunu"

Egemen Bağış ve eşi Beyhan Bağış, daha sonra verilen verilen konseri de dinledi. Türk müziğinden klasiklerin seslendirildiği konserde, Orhan Gencebay da Darülaceze sakinleri için sahneye çıktı. Gencebay, "Kaderimin Oyunu" parçasını seslendirdi.

Orhan Gencebay, yaptığı kısa konuşmada, karşılıklı sevgi, saygı ve hoşgörüden bahsederek, "Sevgiyi vermekte esirgemeyin. Sevgide cömert olun, veren alır. Aşkın zirvesine varmak isterseniz, bedensiz sevgiyi kavramanız lazım. Sevgi herşeydir. Birbirimizi koşulsuz sevelim" dedi.

Kaynak: AA