Ramazan Ayında Sindirim Sistemi Ameliyatları Arttı

Bolu Özel Çağsu Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op.

Ramazan Ayında Sindirim Sistemi Ameliyatları Arttı
Dr. Şaban Beyazpınar, Ramazan ayında vatandaşların bilinçsiz oruç tutması nedeniyle büyük sıkıntılar yaşandığını söyleyerek, “Orucun ilk 10 gününde sindirim sistemi ameliyatları artış gösterdi. Kişi oruç tutmadan önce mutlaka hekim kontrolünden geçmelidir” diye konuştu.

Hava sıcaklıklarının mevsim normalleri üzerinde seyretmesi vatandaşları bir hayli zorluyor. Özellikle ramazan ayının içinde bulunan Müslümanlar, kavurucu sıcaklarda açlık ve susuzlukla mücadele ediyor.
Sindirim sistemi ameliyatlarının arttığına dikkat çeken Özel Çağsu Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Şaban Beyazpınar, şöyle konuştu: “Ramazan ayı, insan bedeninin sağlık açısından, yeme içme alışkanlığı açısından, uyku düzeni açısından birdenbire değiştiği yaklaşık bir aylık süredir. Dinimize göre yapılması gereken farz ibadetlerden biridir. Yüzyılların getirdiği alışkanlık son yıllarda modern hayatla birlikte değişti. Bunu hepimiz biliyoruz. Modern hayatın değişimiyle birlikte yeme içme alışkanlığı değişti. Uyku ve çalışma alışkanlıkları da değişti.”
Oruç tutacak kişilerin mutlaka sağlık kontrolünden geçmesi gerektiğini söyleyen Op.Dr. Şaban Beyazpınar, şunları söyledi: “Oruç ayında oruç ibadetine bodoslama dalarsak, uzun süreli açlık ve susuzluktan sonra hobidi gırtlak şeklinde yiyip, içip, midemizi ve sindirim sistemimizi doldurursak, bütün vücudumuzun düzenini bozuyoruz. Zaten Ramazan ayında dikkat ederseniz, televizyonlarda bunun için hep din adamları, sağlıkçılar, diyetisyenler sürekli uyarılarda bulunurlar. Ama ben net ve kısa bir şey söyleyeyim; özellikle sindirim sistemi hastalığı olanların oruç tutacakları zaman, oruç tutarken, oruca hazırlanırken mutlaka sağlık kontrolünden geçmeleri gerekiyor. Bu şu demek; bir hekimin olurunu ve okeyini almadan, sakın ola körlemesine oruca başlamasınlar. Bu çok önemli bir şeydir. Sakın ola tedbirsiz oruç tutmasınlar.”
Ciddi bir sıkıntının ortaya çıktığını ve ramazan ayında sindirim sistemine bağlı ameliyatların büyük artışa geçtiğini vurgulayan Beyazpınar, sözlerine şöyle devam etti: “Bugün orucun 11’inci günündeyiz. Bu geçen süre içerisinde her yıl olduğu gibi ilk bir hafta ya da 10 gün içerisinde sindirim sistemi yakınması olan hastaların şikayetlerinin daha çok olduğunu, artmaya başladığını, ona bağlı komplikasyon dediğimiz kanama, delinme gibi tabloyla karşı karşıyayız. Ramazanın ilk bir haftalık süresi içerisinde sindirim sistemi şikayeti ile ameliyat ettiğimiz hastaların sayısı arttı. Bu bizim tıbbi olarak gözlediğimiz bir şey. Sıcak havalarda su çok önemlidir. Kalp hastalığı, böbrek hastalığı ve dolaşım sistemi rahatsızlığı olanlarda uzun süre susuzluk ciddi problem olabilir."
Kaynak: İHA