Antik Kentte 2 Bin 200 Yıllık Tapınak Bulundu

AYDIN - GÖKMEN ŞİRECİ - Çine ilçesindeki Alabanda Antik Kenti'nde yaklaşık 2 bin 200 yıllık "Tanrıça Roma Tapınağı" tespit edilerek, antik yapının açığa çıkarılması için çalışmalara başlandı.

Adnan Menderes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Suat Ateşlier, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kazı başkanlığını yürüttüğü antik kettin, bölgenin tarihine ışık tuttuğunu söyledi.

Romalı ünlü yazar Livius'un antik metinlerde Alabanda'dan ve tapınaktan bahsettiğini belirtten Ateşlier, bu yönde sürdürdükleri çalışmalar sonrası tapınağın yerinin belirlendiğini bildirdi.

Romalı ünlü yazar Livius'un, antik metinlerinde Alabandalıların Helenistik dönemde Tanrıça Roma Tapınağı'nı inşa ettiğinden bahsettiğini bildiren Ateşlier, bu kayıtlara dayanarak antik kentte olduğuna işaret edilen tapınakla ilgili uzun süredir çalıştıklarını belirtti.

Tapınağın yeninin tespiti için Sakarya Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği bölümüyle çalışma yürüttüklerini, tespitin ardından da jeofizik incelemelere başladığını bildiren Doç.Dr. Ateşlier, bu incelemelerin tamamlanmasının ardından kazılara başlanacağını bildirdi.

-Roma Devleti'yle ilişkileri güçlendirmek için inşa edilmiş

Tanrıça Roma Tapınağı'nın, Alabanda'da daha önce gün yüzüne çıkarılan Apollon ve Zeus tapınaklarından daha büyük ve ihtişamlı olduğuna işaret eden Ateşlier, şu bilgileri verdi:

"Tanrıça Roma Tapınağı'nın, ana tanrıların tapınaklarından daha büyük olmasını, Roma Devleti'nin siyasi ve askeri desteğini sağlama amaçlı olarak düşünmek gerekiyor. M.Ö 2. yüzyılda Rodos ile çok yoğun bir savaş dönemi yaşayah Alabanda, bu konuda Roma'dan destek alıyor. Bunun öncesinde de tapınağı inşa edip Roma'ya bağlılıklarını ifade etmek istiyor."

-"Ekip olarak ilk defa bir tapınak tespit ediyoruz"

Sakarya Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Can Karavul ise gerçekleştirdikleri jeofizik tarama çalışmaları sonucunda tapınağı tespit ettiklerini vurguladı.

Karavul, "Tapınağın boyu 52,5, eni ise yaklaşık 35 metre civarında. Ayrıca pişmiş kil ve bronz yapıları belirlemek için de manyetik yöntem uygulayacağız. Bu işlemi tamamladığımızda kazıya geçilecek. Ekip olarak ilk defa bir tapınak tespit ediyoruz ve bizim için son derece heyecan verici bir çalışma oldu" diye konuştu.

Kaynak: AA