Tarihi 5. Yüzyıla Uzanan Perintos Bazilikası'nda İnsanlık Tarihi De Araştırılıyor

TEKİRDAĞ - Tekirdağ Müze Müdürlüğü, Tekirdağ İl Özel İdaresi ve Kültür Bakanlığı'nca Marmaraereğlisi'nde bulunan tarihi 5. yüzyıla uzanan Perintos Bazilikası'nda restorasyon çalışmaları yapılıyor.

Arkeolog ve sanat tarihçilerinden oluşan ekip restorasyonun yanında bazilikada insanlık tarihine dair araştırmalar da yapıyor.

Tekirdağ emekli Müze Müdürü ve Arkeolog Mehmet Akif Işın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 5 kişilik restorasyon ekibinin insanlık tarihi açısından büyük yeri olan Perintos Bazilikası'nda restorasyon çalışması yaptığını söyledi.

Bazilikanın tarihinin 5. yüzyıla kadar uzandığını ifade eden Işın, şöyle devam etti:

"Bazilika tarih boyunca birçok önemli gelişmeye şahitlik etmiş. Marmaraereğlisi ilçesindeki bu bazilikada daha önce yapılan çalışmalara baktığımızda, Bizans İmparatoru Anastasius'un da hüküm sürdüğü 5. yüzyıla ait olduğu bilinen sikke ve bazı bulguların bulunduğunu görüyoruz. Geçtiğimiz dönemlerde de Perintos Bazilikası'nda defalarca çalışmalar ve kazılar yapıldı. Tarihin değişik dönemlerine ait değişik bulgular elde edildi. Perintos Bazilikası'nda, Bizans İmparatoru Anastasios'un da hüküm sürdüğü 5. yüzyıla ait bulgular çıktı."

-''Marmaraereğlisi, Roma döneminde başkent olmuş''-

Marmaraereğlisi'ndeki Perintos Bazilikası'nın Roma döneminde de tapınak ve kilise olarak kullanıldığını ifade eden Işın, burada yüzyıllar boyunca değişik kültür ve coğrafyaya ait insanların yaşamış olduğunu da tespit ettiklerini söyledi.

Işın, çalışmalar sırasında döneme ait sikke ve değişik bulgulara ulaştıklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Buradaki, o dönem işçilik ve sanat eserleri anlayışıyla yapılmış olan mozaik eserler, Türkiye'de ve Trakya Bölgesi'neki tarihi eserler arasında çok önemli bir yere sahip. Bu mozaikler arasında, insan, hayvan ve o dönemde yetiştirilen meyve figürleri yer alıyor. Perintos Bazilikası, 5. yüzyıldan 11. yüzyıla kadar büyük kilise olarak Bizans ve Romalılar tarafından kullanılmış. Bazilika yıllar içerisinde yaşanan doğal afetler nedeniyle hasar görmüş.21 yıldır çalışmalar ve aralıklarla kazıların yapıldığı Perintos Bazilikası'nda, 11. yüzyılın sonlarında deprem olarak düşündüğümüz doğal bir afet sonrasında büyük hasar meydana geldiğini ve kullanılamaz hale geldiğini tahmin ediyoruz. Yaşanan olay sonrası meydana geln hasardan dolayı ibadet edemeyen insanlar, hemen bazilikanın yan tarafında buradan söktükleri mermer ve taşlarla ibadet edebilmek için küçük bir kilise oluşturmuş. Bunları da yaptığımız kazılardan anlıyoruz.''

Bizanslılar ve Romalıların bazilikanın bulunduğu alanda yaşadığını aktaran Işın, "Burası çok önemli bir merkez hatta Roma'lıların başkenti olan Marmaraereğlisi'nde hem ticari hem de askeri önemli gelişmelerin yaşanmış olduğunu yine yapılan kazılar sayesinde anlıyoruz.Burada, insanlık tarihine zarar vermeden, her şey aslına uygun bir biçimde defalarca üzerinde en ince ayrıntılarına kadar durularak restore ediliyor. Perintos Bazilikası, kısa bir süre sonra restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından, üzeride kapatılarak halkın ziyaretine açılacak'' diye konuştu.

Kaynak: AA