Milli Eğitim Bakanı Avcı Eskişehir'de

ESKİŞEHİR - Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, "Alevisiyle, Sünnisiyle biz muharremde de birlikteydik,

ramazanda da birlikteyiz. Aramızda ayrılık gayrılık yok" dedi.

Avcı, Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı'nın Büyükdere Mahallesi Cem Evi önünde gerçekleştirdiği, "Azerbaycan Bakü" gecesine katılarak, vatandaşlarla iftar yaptı.

Tiyatrocu Ahmet Yenilmez'in sorularını cevaplayan Bakan Avcı, Türk Dünyası Kültür Başkentliği kavramının, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, 2011 yılında Eskişehir'de düzenlediği büyük mitingdeki vaadi olduğunu anımsatarak, "Çok şükür Sayın Başbakanımızın Eskişehir'e ve Türk dünyasına vaad ettiği bu büyük etkinlik Eskişehirimize kazandırılmış oldu. İnşallah bu vesileyle Eskişehir, Türk dünyasını daha iyi tanıyacak, Türk dünyası ve bütün dünya da Eskişehir'i daha iyi tanıyacak" diye konuştu.

Yenilmez'in "Türkçemiz ve Türk kültürünün geliştirilmesi noktasında neler düşünülüyor?" şeklindeki sorusunu yanıtlayan Avcı, şöyle devam etti:

"Biz bakanlık olarak, Türkçe'nin, İstanbul Türkçesi'nin tüm Türk dünyasında okunabilmesi, konuşulabilmesi, duyulabilmesi için pek çok programı uygulamaya koyduk. Ayrıca UNESCO üzerinden de Türk dünyasında iletişim ortaklığı oluşturmaya yönelik pek çok projeler geliştirildi. Önce dilde birlik, işte birlik, fikirde birlik.. bunları gerçekleştirebilmemiz için birbirimizi iyi anlamamız lazım. Onun için tanış olup, işi kolay kılmamız lazım. Eskişehir Kültür Başkenti tüm bunların kapısını tutuyor. Milli Eğitim Bakanlığı olarak bütün Türk cumhuriyetleriyle ortak tarihimizi ve kültürümüzü çocuklarımıza öğretebilmek birlikte projeler geliştiriyoruz. Saflarımızı daha çok bölgesel ve mahalli olmaktan çıkartıp, tüm Türk dünyasını içine alacak şekilde yer vermeye çalışıyoruz. İlerde bütün çocuklarımız, Türk dünyasında Kazakistan'dan Saraybosna'ya kadar, birbirlerini daha iyi tanıyıp, daha çok sevecekler. Türk Dünyası Kültür Başkentliği projelerinde önceliğin çocuklarımıza yönelik olmasının nedeni bu."

UNESCO tarafından 2013 yılının Seyit Yahya Bakuvi yılı seçildiğini hatırlatan Avcı, bununla ilgili Bakü, Eskişehir, Kastamonu ve Kafkas Üniversitesinde sempozyum yapacaklarını açıklayarak, "Anadoluyu vatan bulan tüm erenlerimizin sesleri buralarda yankılanacak" ifadelerini kullandı.

İftarın ardından, gazetecilerin Başbakan Erdoğan'ın Alevilere yönelik sözlerine ilişkin soruları yanıtlayan Avcı, şunları kaydetti:

"Çok güzel bir gece oldu. Hep birlikte, birlik, beraberlik, kardeşlik içinde bu akşam güzel bir iftar ettik. Alevisiyle Sünnisiyle biz muharremde de birlikteydik, ramazanda da birlikteyiz. Aramızda ayrılık gayrılık yok. Başbakan da onu söylemiş zaten."

Programa, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, AK Parti Eskişehir Milletvekilleri Salih Koca ve Ülker Can, Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı, Eskişehir Hacı Bektaşı Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı İrfan Çetinkaya ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Kaynak: AA