Helikopter Destekli Teleferik Yenileme Çalışmaları

BURSA - Bursa'da devam eden teleferik hattını yenileme çalışmaları kapsamında, ormanlık alan içinde bulunan yerlere direkler helikopterle yerleştiriliyor.

Kentin simgeleri arasında yer alan, 1963 yılında işletmeye açılan teleferiği yenileme ve hattı oteller bölgesine kadar ulaştırma çalışmaları, helikopter kullanılarak devam ediyor. Teferrüç-Uludağ Oteller Bölgesi arasındaki teleferik yenilenmesinde, ilk iki aşama olan Teferrüç-Sarıalan bölümündeki 24 direkten 18'inin montajı yol açarak doğaya zarar vermemek amacıyla helikopterle yapılıyor. Teferrüç istasyonunun bitişiğine getirilen direkler, helikopter vasıtasıyla teker teker taşınarak, ormanlık alanda kalan yerlerine monte ediliyor. Yaklaşık 35 kişilik ekibin görev aldığı çalışmalarla 4 bin 500 metrelik eski teleferik hattının, Oteller Bölgesi'ne kadar uzatılarak 8 bin 500 metreye çıkarılması planlanıyor.

Teleferik yenileme çalışmalarıyla ilgili Teferrüç bölgesinde incelemelerde bulunan Altepe, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Uludağ'a ulaşımda önemli bir faktör olan teleferiğin yaklaşık 50 yıl hizmet verdiiğini ve Bursa'nın en önemli sembolleri arasında olduğunu aktardı.

Bu yıl yapılan çalışmalarla ilk etapta Teferrüç-Sarıalan arasındaki iki aşamalı hattın yaz sonu devreye almayı planladıklarını ifade eden Altepe, "Kış sezonuna kadar da teleferik oteller bölgesine çekilmiş olacak. 29 Ekim'de açacağımız Teferrüç-Sarıalan hattında 24 direk ve 3 istasyon var. İstasyonların tamamında çalışmalar sürüyor" dedi.

Eski istasyonların yıkıldığını ve yenilerinin betonarme inşaatlarının sürdüğünü belirten Altepe, bir yandan da Türkiye'de hazırlanan direklerin montajının yapıldığını vurgulayarak, "24 direkten 18 tanesi ulaşım şartları zor olduğundan orman içinde bulunan yerlere helikopterle dikilmiş oluyor. Uzun yıllar sürecek bu çalışmalar birkaç ay içerisinde bitirilmiş olacak. Bugün de burada 4,5 tona yakın olan direklerin parçaları taşınarak yerlerine montajları yapılıyor. Teknolojik imkanlarla desteklenen bu çalışmalarla hedefimiz yaz sonunda Sarıalan'ı gününde açabilmek. Bundan sonra da teleferiği, kayak sezonu gelmeden oteller bölgesine kadar açmayı planlıyoruz" diye konuştu.

-"Taşıma kapasitesi yaklaşık 12 kat artacak"

Eskiden sabırla ve saatlerce bekleyen vatandaşların teleferiği kullanabildiğini ve yenileme çalışmalarının tamamlanmasıyla kuyruk çilesinin ortadan kalkacağını dile getiren Altepe, "Bu yenilenen sistemle birlikte taşıma kapasitemiz yaklaşık 12 kat artacak. Artık Bursa'dan Uludağ'a ulaşımda çekilen sıkıntı kalmamış olacak. Bundan sonra her gelen teleferiğe binebilecek. Bu da Bursa ekonomisine ve turizmine çok büyük katkı sağlayacak. Vatandaşlar 22 dakikalık yolculukla oteller bölgesine kadar varmış olacak" açıklamasında bulundu.

Altepe, teleferiğin özellikle yazın çok daha yoğun kullanıldığını hatırlatarak, "Bu sayede Uludağ'daki oteller yazın daha aktif hale gelmiş olacak. Bursa'ya gelen turistler şehir merkezindeki yatak kapasitesinin 2 katı olan Uludağ'daki otelleri kullanabilecek. Kısa, panoramik bir yolculukla otellere ulaşabilecekler. Orası da aktif bir bölge haline gelmiş olacak" dedi.

Bursa Teleferik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı İlker Cumbul ise çalışmaların 3 gün süreceğini ifade ederek, "Bursa Teferrüç bölgesi ile Uludağ oteller bölgesindeki teleferik yapım işini ilk iki kısmındaki 24 direkten 18'ini helikopterle dikmeye karar verdik. Böylece direk yerleri için yol açmamız gerekmiyordu. Betonarme işlerine de eski teleferiği kullanarak yapmıştık. Böylece doğaya minimum zarar verecek şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi.

Kaynak: AA