Müftü Demirel: 'ramazan'da Mukabele Usulüyle Kur’an Okumak Daha Faziletlidir'

Bitlis'in Ahlat İlçe Müftüsü Zahit Demirel, Ramazan ayında Kur’an-ı Kerim okumak, öğrenmek ve dinlemek için daha fazla zaman ayrılması gerektiğini ifade ederek, bu ayda mukabele usulüyle Kur'an okumanın daha faziletli olduğunu söyledi.

Müftü Demirel: 'ramazan'da Mukabele Usulüyle Kur’an Okumak Daha Faziletlidir'
Müftü Demirel, mukabele usulüyle Kur'an okumanın önemine değinerek, "Kur’an-ı Kerim tek başına okunabildiği gibi mukabele usulüyle de yani biri okuyup diğerlerinin takip etmesi şeklinde de okunabilir. Ramazan ayında bu şekilde okumak daha faziletlidir. Zira Kur’an-ı Kerimi Hz. Peygambere (s.a.s) tebliğ eden Hz. Cebrail, her yıl Ramazan ayında Kur’an-ı Hz. Peygambere mukabele usulüyle okurdu. Dolayısıyla peygamberin sünnetine uygunluk arz etmesi adına Ramazan ayında mukabele usulü okumaya dikkat etmek gerekir. Bu hususta Hz. Peygamber şöyle buyuruyor, ‘Allah’ın evlerinden bir evde Allah’ın kitabını aralarında müzakere etmek için bir araya gelen topluluğun üzerine sekine (huzur) iner, onları rahmet kaplar, melekler kendilerini kuşatır ve Allah, kendi katındakilere onlardan bahseder.’ Kuran ayı olan Ramazan ayında diğer aylardan daha fazla Kur’an-ı Kerim okunmalıdır. Ancak Kur’an okumayı sadece okumakla da sınırlı bırakmamak gerekir. Yılda en az bir defa mealiyle beraber okunmalıdır. Bir ay boyunca üç hatim okunmaktansa mealiyle beraber iki hatim okumak daha iyi olur. Hz. Peygamber, Kur’an-ı hatmetmek için tavsiye ettiği süre beş ila otuz gün arasıdır. Kur’an-ı Kerim’i dinlemekte okuması gibi ibadettir. Onun için her hangi bir yerde Kur’an okunuyorsa önemli bir mazeret olmaksızın oradan ayrılmak doğru olmaz. Kur’an her nerede okunursa okunsun camide olur, evde olur veya mezarlıkta olur fark etmez Kur’an sesi yükseliyorsa kalbini Kur’an-a açıp ibadet niyetiyle dinlenilmelidir. Gündüzünde oruç tuttuğumuz, gecesinde namaz kıldığımız bu ayı farklı kılmak adına Kur’an-ı Kerim’i işitmek için kulağımızı, bakmak için gözümüzü, anlamak için aklımızı, yaşamak içinde kalbimizi harekete geçirmeliyiz. Cenabı Allah kalbimizi ve kafamızı Kur’an nuruyla nurlandırsın" dedi.

Müftü Demirel, Kur’an-ı Kerim’i her okuyuştan sonra bu duanın okunmasının oldukça faydalı olacağını ifade etti.

Okunacak dua şöyle, “Allah’ım bana Kur’an-ı Kerim’inle merhamet buyur. Kur’an-ı bana nur, iman, hidayet ve rahmet vesilesi eyle, Kur’an’la unuttuğum şeyleri bana hatırlat, bilmediğim şeyleri de O’nunla bana öğret, geceler ve gündüzler boyunca Kur’an okumayı bana rızkım eyle, bana Kur’an-ı delil eyle.”
Kaynak: İHA