Sorgun’da Çilek Ekiminden İlk Ürün Sonbahar’da Alınacak

Sorgun İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından ürün çeşitliliğini artırmak amacıyla Çiğdemli kasabasında bu yıl ilk kez ekimi yapılan çilekten ilk ürün sonbaharda alınacak.

Sorgun’da Çilek Ekiminden İlk Ürün Sonbahar’da Alınacak
Sorgun İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cumhur Eser, yediveren isimli çileğin ekiminin ilk kez denendiğini ve bu çilekten istenilen oranda verim alınabilmesi için, yerli çileklerin aksine önce bitki gövdesinin güçlenmesinin gerektiğini söyledi.

Eser, Çiğdemli kasabasında Nuri Yeşilay, Murat Açıkgöz ve Ömer Nanlıoğlu isimli çiftçilerin 2'şer dekarlık bahçelerinde çilek ekimi yaptıklarını ifade ederek,“ İlimiz genelinde Yozgat Merkez 1 dekar, Şefaatli ilçesinde 1 dekar ve ilçemizde 6 dekar olmak üzere toplam 8 dekar alanda çilek bahçeleri anahtar teslim yapıldı. 8 dekarlık alanın anahtar teslimi fiyatı motopomp ve KDV hariç toplam 42 bin 720 TL olup, bunun 32 bin 40 lirası proje yatırımıdır” dedi.

Ekimi yapılan çilek türlerinin Yozgat ve Sorgun iklim ve ekolojisine uyabilecek çeşitler olduğunu belirten Eser, “ Çilek bahçe tesisinde bütün işlemler makinelerle yapıldı, sadece fide dikimleri insan gücüyle yapılmaktadır. Bu bahçelerde çiftçimiz sulama, gübreleme ve hasat işlemi yapacaktır. Aslında bu yıl ürün alınmasını istemiyorduk. Şu an bitkilerin gövdelerinin güçlenmesi için çiçekleri kırılıyor. Bu işlem sonbahara kadar devam edecek. Sonbaharda bakacağız, şayet ürün gövdesi istediğimiz şekilde güçlenmişse çiçeklerin olgunlaşıp ürüne dönüşmesine izin vereceğiz. Bu da eylül ayı, ekim sonlarını bulacaktır. Asıl verim yılı olan 2014 'te ise ilkbahar aylarından başlayıp, sonbahar mevsiminin sonuna kadar dekara 4- 6 ton veren çeşitlerden 3-4 ton /dekar ürün alınmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Kaynak: İHA