Zirve Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kılınç Açıklaması

GAZİANTEP - Zirve Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cumhur Kılınç, açılan veya mevcut tıp fakültelerinin, belirlenmiş standartlarda donanımlı hekimler yetiştirebilmesi için uygun ve yeterli fiziki mekana, teknolojik alt yapı, alet ve cihaza, uygun müfredata ve öğretim üyesi kadrosuna sürdürülebilir bir şekilde sahip olması gerektiğini belirtti.

Prof. Dr. Kılınç, yazılı açıklamasında, hekimlerin yenilikleri mutlaka takip etmesi, yenilenmeye açık bir bakış açısına sahip olmaları gerektiğini, bu yönde de yabanci dili olmayan bir hekim daima yenilenme adına ciddi eksiklik içinde olacağını kaydetti.

Dünyada ve Türkiye'de hekime ihtiyaç bulunduğunu belirten Prof. Kılınç, şunları bildirdi:

"Son yıllarda tıp fakültelerinde bir artış yaşanmaktadır. Bu artışın hem olumlu hem de olumsuz yönleri bulunuyor. Fransa'da 230 bin hekim varken, Türkiye 130 bin civarında hekim sayısına sahip. ABD'nin ise 2020 yılında 90 bin civarında bir hekim açığı olacağı hesaplanıyor. Benzer durum hemşirelik için de geçerlidir. Bu yönler dikkate alındığında tıp fakültelerinin sayısal artışını olumlu karşılamak gerekir ancak bunun önemli bir şartı var. Açılan veya mevcut tıp fakültelerinin, belirlenmiş standartlarda, donanımlı hekimler yetiştirebilmesi için uygun ve yeterli fiziki mekana, teknolojik alt yapı, alet ve cihaza, uygun müfredata ve öğretim üyesi kadrosuna sürdürülebilir bir şekilde sahip olması gerekir."

Genel olarak bakılınca 50-60 yıl önce açılmış tıp fakültelerin de bile ciddi alt yapı sorunları olduğunu vurgulayan Kılınç, gerek müfredat, gerek akademik ve teknik alt yapının, öğrenci sayısının çokluğu karşısında yetersizliği, eski ve büyük fakülteleri için bile çözümüyle uğraştıkları en büyük sorunlar arasında yer aldığının altını çizdi.

Hekimliğin usta-çırak ilişkisinin kuvvetli bir meslek olduğunu kaydeden Kılınç, özellikle klinik öğretim üyelerinin eğitim ve öğretimdeki yetkinliğinin yetiştirilen hekim kalitesi üzerinde son derece önemli olduğunu, aksi takdirde yarardan çok zararı olan ve hekim diploması taşıyan yetersiz kişileri hekim olarak yetkilendirmiş olacaklarının altını çizdi.

Kaynak: AA