Sağlığa Değil Lezzete Önem Veriyoruz

ESKİŞEHİR - MÜRSEL ÇETİN - Uluslararası Beslenme ve Beslenme Eğitimi Derneği Başkanı Prof. Dr. Nurhan Ünüsan, "Halkımız bilinçli beslenme konusunda dünya standartlarının çok gerisinde. Ne yazık ki yeterli ve dengeli beslenme konusunda uzun ve sağlıklı yaşama kriterlerini bir kenara bırakıp sadece lezzet odaklı besleniyor" dedi.

Prof. Dr. Ünüsan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bugün dünyada insanların zayıf kalma arzusu nedeniyle maddi ve manevi sıkıntıya girdiklerini söyledi.

Japonların zayıf ve sağlıklı olmasının diğer toplumlarca her zaman merak konusu olduğunu dile getiren Ünüsan, "Türkiye'de her 10 kişiden 3'ü obez iken bu oran Japonya'da yüzde 3,5. Obeziteye neden olan etmenlerin en başında aşırı ve yanlış beslenme ve fiziksel aktivite yetersizliği geliyor. Japonya'da halk, küçük porsiyonlar halinde besinlerini tüketiyorlar. Ayrıca besin çeşitliliğini de önem veriyor" ifadelerini kullandı.

"Obezite dengesiz beslenmenin hem nedeni hem de sonucu olabilir" diyen Prof. Dr. Ünüsan, yeterli ve dengeli beslenmenin kişileri kanser dahil birçok hastalığa karşı koruduğunun bilimsel araştırmalarla tespit edildiğini vurguladı.

Seçilen besinlerdeki bazı maddelerin kansere neden olabileceği gibi kansere karşı korucu olanlarının da bulunduğunu anlatan Ünüsan, doğru besin seçimi yapmanın ancak eğitimle mümkün olduğunu dile getirdi.

Ünüsan, Japonya Tarım, Balıkçılık ve Gıda Bakanlığınca 2005 yılında çıkarılan Gıda Egitimi Kanunu ile okullarda çocukların gıda ve beslenme hakkında bilgilendirilerek, bireylerin doğru beslenmelerinin amaçlandığını söyledi.

-"Beslenme eğitimin önem verilmeli"

Türkiye'de, yanlış beslenmeden kaynaklanan hastalıkların tedavisi için devletin milyarlarca dolar para harcadığına değinen Prof. Dr. Ünüsan, şöyle devam etti:

"Halkımız bilinçli beslenme konusunda dünya standartlarının çok gerisinde. Ne yazık ki yeterli ve dengeli beslenme konusunda uzun ve sağlıklı yaşama kriterlerini bir kenara bırakıp sadece lezzet odaklı besleniyor. Bir başka sorun ise yemek porsiyon büyüklüğü. Türkiye'de porsiyonlar Japon porsiyonlarına oranla 2-3 kat büyük. Yani aşırı yemek yeniyor ve obez insanlar çoğalıyor.

Bu bilgiler ışığında ne yapmalıyız? Yapılacak olan temel çaba ülkemizdeki ilgili otoritelerin beslenme eğitimine okul öncesi seviyesinden başlamak üzere önem vermeleridir. Bu ancak beslenme ve beslenme bilimi alanında çalışan bilim insanlarının yönlendirmeleri ile gerekli stratejilerin geliştirilmesi ve insanlara doğru beslenmenin öğretilmesiyle mümkündür."

Kaynak: AA