Avrupa'daki Sıcak Havalar, Türk Kirazına Talebi Artırdı

BALIKESİR - ZAFER AKPINAR - Türkiye'de üreticisinin çiçeklenme döneminde görülen yağışlar nedeniyle rekolte ve kalite kaybından endişe ettiği kirazın ihracatı, Avrupa ülkelerinde etkili olan sıcak havalardan dolayı yüzleri güldürdü.

Şimdiye miktar olarak geçen yılın aynı dönemini sadece bin 100 ton geriden takip eden kiraz ihracatı, parasal değer bakımından ise artış gösterdi.

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Salih Çalı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada kiraz üretiminde birinci olan ve ihracatında ABD ile yarışan Türkiye'de, ilkbahar aylarındaki çiçeklenme döneminin iyi geçmediğini söyledi.

Kiraz üretiminin yoğun olduğu bölgelerdeki aşırı yağışlı havalar nedeniyle sıkıntılar yaşandığını dile getiren Çalı, bunun sonucunda bazı yerlerde meyve tutumunun az olması yüzünden rekoltelerin yüzde 50'lere varan düşüşler gösterdiğini anlattı.

Çalı, sezona ihracat konusunda endişeli başladıklarına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Havalar normale döndü, kirazda beklenen kalite düşüklüğü yaşanmadı. Verim azlığı da ihracata çok fazla etki etmedi. Özellikle Avrupa'daki sıcak havalar, Türk kirazına talebi artırdı. Bunun sonucunda sezon başındaki ihracata yönelik endişelerimiz geride kaldı. Geçen yıl 7 Temmuz'a kadar yapılan kiraz ihracatı 42 bin 500 ton iken bu yıl aynı dönemde 41 bin 400 ton oldu. Miktar açısından sadece bin 100 ton gerideyiz. Değer olarak ise geçen yıl 123,7 milyon dolarlık kiraz satılmış. Bu yıl rakam 125,3 milyon dolara çıktı. Bu yıl kiraz biraz daha iyi fiyata satıldı. 30'dan fazla ülke Türk kirazı yedi."

-UYMSİB 1 kilogram kirazı 5 dolara ihraç etti

UYMSİB üyelerinin aynı dönemlerde ihracatlarının 4 biner ton olduğu bilgisini veren Çalı, maddi değer bakımından ise 18 milyon 450 dolardan 20 milyon 300 dolara yükseldiklerini aktardı.

Değerdeki bu artışın, birlik üyelerinin, pazarları daha iyi değerlendirmesine bağlayan Çalı, şunları kaydetti:

"Üyelerimiz bu yıl 1 kilogram kirazın ihracat bedelini 4,6 dolardan 5 dolara çıkardı. Türkiye genelinde ise bu rakam 3 dolara yükseldi. Bu, UYMSİB üyelerinin katma değeri yükselterek ihracatta bulunduğunu gösteriyor. Bunun nedeni, ihracatçılarımızın teknolojiyi kullanması, hitap ettiği marketlerin üst düzey olmasıdır. Geçen yıl toplam ihracatı 57 bin ton 160 milyon dolar olan kirazda sezon sürüyor. Şu anda iyi gidiyoruz. Sezon başında endişeliydik ama iyi toparlandı. Geçen yılın rakamlarını yakalarız hatta değer olarak geçebiliriz."

Kaynak: AA