Aşırı Sıcaklar Turizmi "bunaltacak"

ANKARA -RENA NURİ - İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, "Sahillerde havalar giderek daha çok ısınacak, ilerleyen yıllarda 'yaz turizmi sezonu' baharlara kayacak" dedi.

Her geçen yıl dünya gündeminde önemi giderek artan konuşulan küresel iklim değişikliği ve bunun turizme olan etkilerine ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Kadıoğlu, küresel iklim değişikliğiyle birlikte sıcak hava dalgalarının arttığını söyledi.

Geçmişe göre, sıcaklıkların yaz aylarında mevsim normallerinin daha da üzerinde seyrettiğine dikkati çeken Kadıoğlu, bunun da özellikle yaz turizmine olumsuz etkileri olduğunu ifade etti.

Kadıoğlu, Türkiye'nin de sahillerinde havaların giderek daha çok ısındığına işaret ederek, bu kapsamda, ilerleyen yıllarda yaz turizmi sezonunun baharlara kayabileceğini ifade etti.

İklim değişikliğinin, Türkiye üzerindeki etkisinin görülebilmesi için güneydeki ülkelere bakılması gerektiğini dile getiren Kadıoğlu, "Güneyde ne olduysa bizde de o olacak. Mesela şimdi Dubai'de turizm mevsimi baharlara kaydı. Sonbaharla kış arası ilkbaharla yazın başlangıcı. Türkiye'de turizm mevsimi ileride ikiye bölünecek baharlara kayacak" dedi.

-"Sıcak havalar kış turizmini de artıracak"

Aşırı sıcak havaların, kış turizmini de artırabileceğine değinen Kadıoğlu, "Ancak unutulmamalıdır ki hava sıcaklığı her bir derece arttığı zaman, dağlardaki kar sınırı 150 metre yukarı çıkar. Bu nedenle bin 500 metrenin altındaki kayak tesisleri tehlikeye girebilir" uyarısında bulundu. Mikdat Kadıoğlu, 2030 yılına kadar hava sıcaklığının ortalama 2 derece artacağının öngörüldüğünü belirterek, ileriye dönük turizm master planları yapılırken, mutlaka iklim değişikliklerinin de dikkate alınması gerektiğini kaydetti.

-Dünya Bankası iklimsel değişime adaptasyon için 4,6 milyar dolar sağladı

Bu arada, Dünya Bankası'nın "İklim değişikliği Asya ve Afrika ülkeleri için ne anlama gelir" raporuna göre, banka şu anda iklim değişikliği ile mücadele alanında 130 ülke ile ortak çalışma yürütüyor. Banka, Karbon Finansmanı ve İklim Yatırım Fonları dışında, 2011 mali yılında iklimsel değişime adaptasyon için sağladığı 2,3 milyar dolarlık finansmanı, 2012 mali yılında iki katına çıkardı ve 4,6 milyar dolara yükseltti. Rapora göre, iklimsel değişikliklerin etkisini azaltma çalışmaları için banka, söz konusu 130 ülkeye toplam 7,1 milyar dolar finansman sağlıyor.

Rapora göre ayrıca, sanayi devrimi öncesinden bugüne kadar dünya genelinde hava sıcaklığı yaklaşık 0,8 derece arttı. Küresel iklim sıcaklığının artması hava, su kaynakları ve deniz suyu seviyesine gittikçe daha kötü bir etki yapacak. Önlem alınmazsa gelecek 20-30 sene içinde hava sıcaklığı ortalama 2 derece daha artacak. 21. asrın sonunda ise hava sıcaklığının 4 derece yükselmesi riski mevcut. Hava sıcaklığı 2 derece arttığında içme suyu kaynaklarında yüzde 20, 4 derece arttığında ise yüzde 50 azalma yaşanacağı tahmin ediliyor.

Kaynak: AA