Mevsimlik İşçilerin Güvenli Taşınması

Adıyaman Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürü Nadir Telli, mevsimlik tarım işçileriyle ilgili yaptığı açıklamada, “Kazanç yolculuğu acıya dönüşmemeli” dedi.

Mevsimlik İşçilerin Güvenli Taşınması
Nadir Telli, her yıl yaz mevsiminde, tarım işlerinde çalışmak üzere diğer illere mevsimlik işçi göçü yaşandığını ve bu işçilerin yolculuklarının güvenli ve sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi maksadıyla her türlü tedbirin alındığını dile getiren çalışmaya giden işçi vatandaşlarımızın güvenli ve rahat seyahat etmelerini temin etmek için her türlü tedbirin alındığını dile getirdi.

Sürücülerin yapılan denetimlerden kaçmak amacıyla farklı yöntemler kullandıkları, ana güzergahları kullanmayarak kestirme köy yollarında taşımacılık yaptıkları söyleyen Telli, konuyla ilgili şunları söyledi:
“Geçmişte yaşanmış acı tablolar diyebileceğimiz trafik kazalarının bir daha yaşanmaması, taşımacılığın güvenlik içinde sağlanması amacıyla, gerek araç bakımından gerekse sürücü bakımından yasalara uygun olması gerekmektedir. Özellikle karayolu trafiğine uygun olmayan, araç donanımları yetersiz, taşımacılık kısıtlaması olan araçlar ile yetkisiz sürücülerin bu taşımacılığı yapmamaları gerekiyor.

Yapılacak taşımacılıklarda, özellikle izin verilen istiap haddinin aşılmaması, yük ve yolcunun aynı ortamda taşınmaması, kapalı kamyon kasası veya benzeri araçlarla işçi taşımacılığının yapılmaması, yeterli taşıma yetki belgesi olmayan araçların kullanılmaması, gibi olumsuz taşıma unsurlarından uzak durulmalıdır.

Bu çerçevede, ihmaller ve ihlallerden kaynaklı sorunların ortaya çıkmaması, kazanç peşindeki fedakârlıkların çileye, hatta acılarla sonlanmaması için, tüm trafik tedbirlerini geceli ve gündüzlü olarak devreye koyuyoruz. Yapılacak denetimlerde, Mobese sisteminden de faydalanılarak vatandaşlarımızın sağlıklı ve sorunsuz bir şekilde taşımacılığına katkıda bulunmak istiyoruz.”
Sürücülere uyarılarda bulunan Telli, “Yola çıkmadan önce, sağlıklı bir sürücü olmak amacıyla, uykusuz ve yorgun olmamaları, yol mesafesine göre yeterli sürücü bulundurmaları, yola çıkmadan önce araçlarının bakımlarının yaptırarak eksiklikleri varsa tamamlaması, aşırı hız yapmamaları, öndeki aracı yakın takip etmemeleri, sık sık dinlenmelerini ve diğer trafik kural ve yasaklarına mutlaka uymalarını, görevlilerin ikaz ve uyarılarına uymalarını, emniyet kemerlerini takmalarını, trafikte karşılaştıkları olumsuz durumları polis imdat (155) ile paylaşmalarını, fazla yolcu almamaları, kamyon traktör gibi araçlarla yolcu taşımacılığı yapmamaları. güvenli ve yıpranmamış lastikleri tercih etmeleri, hiç bir şey insan hayatı kadar değerli değildir. Alınacak tüm tedbirler ve uygulamalar insanın güvenliğine yöneliktir” dedi.

Kaynak: İHA