Belene Kampı Mağdurları Edirne’de Mola Verdi

Bulgaristan'ın Belene bölgesinde Tuna Nehri kenarında ikinci Dünya Savaşı sonrası rejim muhalifleri için kurulan fakat 1980'li yıllardan sonra Bulgaristan’da yaşayan Türk kökenli vatandaşların asimile edilmesi için kullanılmaya başlayan Belene Toplama Kampı’nın mağdurları, İstanbul ziyareti öncesi Edirne’de mola verdi.

Belene Kampı Mağdurları Edirne’de Mola Verdi
Dönemin Bulgaristan Başbakanı Todor Jivkov tarafından açılan ve sosyalist rejim muhalif unsurları ve çeşitli suçlardan hüküm giymiş suçluların kapatıldığı Belene Kampı’nın 41 mağduru Edirne’yi ziyaret etti. İstanbul ziyareti öncesi Edirne’de mola veren 41 Belene mağduru, Edirne’nin tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerinin bulunduğu mekânları gezerek bol bol hatıra fotoğrafı çektirdi.

“BELENE KAMPI 1984 SONRASI TÜRKLERİN KORKULU RÜYASI HALİNE GELDİ”
Grup arasında yer alan Hak ve Özgürlükler Partisi’nde 1997’den 2003’e kadar milletvekilliği yapan Ahmet Hüseyin, o günleri hatırlamak dahi istemediğini belirterek, “Fakat gerçeklerden hiçbir zaman kaçılmıyor. O günlerin acısını yaşayan 41 kişi olarak Edirne’de tarihi mekânları gezdik” dedi.

Belene Kampı’nın 1949 yılından itibaren suçluların kapatıldığını, 1984'ten itibaren ‘Uyanış Süreci’ olarak adlandırılan Bulgarlaştırma politikası nedeniyle de Türklerin korkulu rüyası olduğunu ifade eden Hüseyin, “İlk zamanlarda Sosyalist rejim muhalif unsurları ve çeşitli suçlardan hüküm giymiş suçluların kapatıldığı bir kamptı. Ancak 1980'li yıllarda Bulgaristan’da yaşayan Türk kökenli vatandaşların asimile edilmesi için kullanılmaya başlamıştır” dedi.

O günleri yaşayan Sabri Mehmet Ali ise, “O günleri hatırlamak bile tüylerimizi diken diken ediyor. Yaşamım boyunca kâbus olarak nitelendirdiğimiz bir zamandı” dedi.

DSİ 11’inci Bölge Müdürlüğü’nün Meriç Nehri kıyısındaki Sosyal Tesislerde öğle yemeği yiyen 41 kişilik grup, Edirne’nin tarihi ve kültürel mekânlarını ziyaret ettikten sonra İstanbul’a hareket etti.
Kaynak: İHA