Hububat Müdahale Alım Fiyatları Açıklandı

Ankara - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, bu yıl makarnalık buğday alım fiyatının, ton başına 765 lira olarak belirlendiğini bildirdi.

Bakan Eker, Toprak Mahsulleri Ofisi Güvercinlik Tesisleri'nde düzenlediği basın toplantısında 2013 dönemi TMO müdahale alım fiyatları ile hububat politikalarını açıkladı.

Türkiye'de geçen yıl hasadın 10 Mayıs'ta başladığını, hasatla birlikte piyasalar yakın takip edilerek, fiyatların düşmeye başlamasıyla birlikte 18 Haziran'da müdahale alım fiyatlarının açıklandığını hatırlatan Eker, TMO'nun geçen yıl 311 noktada aldığı 1 milyon 634 bin ton buğday karşılığında, üreticilere 1 milyar 37 milyon lira ödeme yapıldığını, 149 bin ton buğdayın da emanete alındığını ifade etti.

Geçen yıl üretilen buğdayın, Türkiye'nin ihtiyacının üzerinde olması nedeniyle 240 bin tonunun ihraç edildiğini belirten Eker, yeni hasat dönemiyle ara verilen arz fazlası ürün ihracatına hasat sonrası devam edileceğini bildirdi.

Bakan Eker, Türkiye'de bu yıl hasadın mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar nedeniyle geçen yıla göre daha erken başladığını vurgulayarak, hasadın arpada 30 Nisan'da Şanlıurfa'da, buğdayda ise 10 Mayıs'ta Adana'da başladığını kaydetti.

Türkiye genelinde hasadın dün itibariyle arpada yüzde 10,3'e, buğdayda ise yüzde 7,2'ye ulaştığını belirten Eker, TMO'nun üreticilere depolama imkanı sağlamak amacıyla 20 Mayıs 2013 tarihinde, taahhütname ile ürün alımlarına başladığını ifade etti.

Bakan Eker, hasadın başlangıcından bugüne kadar piyasaların yakından izlendiğini ve piyasaların seyrine göre TMO'nun müdahale politikalarının şekillendiğine işaret ederek, şöyle devam etti:

"TMO bu yıl, tüm Türkiye'de 290 noktada alım faaliyeti gösterecek. Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı üreticilerden, belgelerindeki üretim miktarının tamamı satın alınacak. Ürünlerini taahhütname karşılığında TMO'ya teslim eden üreticiler, yarından itibaren ürünlerini geri çekebilecek, emanete bırakabilecek veya TMO'ya satabilecekler. Ürünlerini TMO'ya taahhütname ile teslim eden tüccar ve sanayiciler ise yarından itibaren 10 gün içerisinde ürünlerini geri çekebilecek ve emanete bırakabilecekler.

Ürünler bu yıl da fiziksel analizlerin yanında, kimysal analiz değerlerine göre fiyatlandırılacak ve kalitesine göre sınıflandırılarak depolanacak. Bu uygulamaya 2011 yılında başlamıştık, kaliteli ürün ve kalitesiz ürün ayrı ayrı depolanıyor. Bu şekilde hububatta, kalite standartında artış ve üreticinin teşvik edilmesi sağlanıyor. TMO tarafından 2011 yılında alımı yapılan ekmeklik buğdayların protein oranı yüzde 11,7 iken, 2012 yılından bu oran ortalama yüzde 12,9'a yükselmiştir. 2013 yılında hasadın devam ettiği yörelerde, ekmeklik buğdayların protein oranının geçen yıl ki seviyelerde, süne oranının ise geçen yıldan çok daha düşük olduğu gözlenmektedir."

-Alımlarda tam randevulu sistem uygulanacak

Bakan Eker, geçen yıl ilk kez uygulamaya konulan "Kısmi Randevulu Alım Sistem"i ile peşin alımların, randevulu ve randevusuz olarak, emanet alımların ise tamamen randevulu gerçekleştirildiğini anımsattı. TMO'nun uygulamalarına bu yıl bir yenisini daha eklediğine dikkati çeken Eker, üreticilerin iş yerleri önünde uzun süre beklemelerini önlemek amacıyla bu yıl tam randevulu sisteme geçileceğini bildirdi.

Bakan Eker randevuların internet üzerinden "www.tmo.gov.tr" veya "www.randevu.tmo.gov.tr" adreslerinden ve TMO şube müdürlükleri ile ajans amirliklerinden de alınabileceğini, TMO tarafından randevusuz alım yapılmayacağını söyledi.

Alımların, altyapısı uygun olan 16 borsada yapılacağını dile getiren Eker, geçen yıldan farklı olarak bu sene söz konusu borsaların yanı sıra TMO iş yerlerinden doğrudan alım gerçekleştirileceğini belirtti.

Bakan Eker, pazar günleri hariç haftanın 6 günü alım yapılacağını, emanet alımların geçici alım merkezleri hariç tüm depolara gerçekleşeceğini kaydetti.

TMO'nun geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Polatlı, Ahiboz ve Lüleburgaz'daki alımlarını, lisanslı depolar üzerinden yapacağını ifade eden Bakan Eker, şunları söyledi:

"Üreticiler, ürünlerini bu lisanslı depolara bırakmak suretiyle alacakları ürün senetlerini, bugün açıklanan fiyatlar üzerinden 30 Nisan 2014 tarihine kadar TMO'ya satabilecekler. Ürününü lisanslı depolara bırakan üreticiler, ürün senedi vasıtasıyla lisanslı depoculuk şirketlerinin, anlaşmalı olduğu bankalardan kredi kullanabilecekler. Ürününü, TMO depolarına emanete bırakan üreticiler ise makbuz senedini kullanarak, TMO'dan yüzde 30 avans alabilecek, TMO'nun anlaşmalı olduğu banklardan kredi kullanabilecekler. Ürününü lisanslı depolara bırakan tüccar ve sanayiciler, ürün senedini kullanarak, bu şirketlerin anlaşmalı olduğu bankalardan, TMO depolarına emanete bırakan tüccar ve sanayiciler ise makbuz senedini kullanarak TMO'nun anlaşmalı olduğu bankalardan kredi kullanabilecek."

Bakan Eker, tüccarların kendi deposunda bulundurduğu ürünlerini ve TMO depolarına emanete bıraktığı ürünlerini, üreticiden aldıklarını belgelemek kaydıyla 1 Kasım 2013 tarihinden itibaren TMO'ya satabileceklerini belirtti.

Bu yıl ürün bedeli ödemelerinin, ürünün TMO'ya teslim tarihinden itibaren 30 gün içerisinde üreticilerin banka hesaplarına aktarılacağını dile getiren Eker, "Ancak ürünü anlaşmalı bankalardan alınacak ürün kartıyla teslim eden üreticilere, 30 gün yerine en geç 10 gün içerisinde ödeme yapılacak" dedi.

-Müdahale alım fiyatları

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, bu yıl makarnalık buğday alım fiyatının ton başına 765 lira olarak belirlendiğini söyledi.

Söz konusu fiyatın yüzde 12-12,5 oranında protein içeren makarnalık buğdaylar için belirlendiğini ifade eden Eker, fiyatın proteini yüzde 13,5 ve üzerinde süne oranı düşük olan kaliteli makarnalık buğdaylarda ton başına 788 liraya kadar çıkabildiğini vurguladı. Eker, diğer gruplardaki buğday fiyatlarının ise pariteye göre belirleneceğini kaydetti.

Buğday için ton başına 50 lira olan prim ödemesinin, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale için de yapılacağını belirten Eker, "Makarnalık buğday için belirlenmiş olan ton başına 765 liralık müdahale alım fiyatı, bakanlığımızca verilen ton başına 123 lira prim ve diğer desteklerle birlikte 888 liraya yükselmektedir" diye konuştu.

TMO'ya ürün teslim edecek üreticilere, alım noktalarında herhangi bir zorlukla karşılaşmamaları için önerilerde bulunan Eker, üreticilerden ÇKS bilgilerini güncellemelerini, randevularını almalarını, randevu günü ürünlerini getirmelerini ve anlaşmalı alınacak ürün kartıyla alım noktalarına gelmelerini istedi. TMO'nun kendisine yönelecek ürünün tamamını satın alacak şekilde hazırlıklarını tamamladığını ifade eden Eker, yeni hasat döneminin hayırlı ve bereketli olmasını diledi.

Kaynak: AA