Suriyeli Alim ve Din Görevlileri Gaziantep'te Toplandı

Gaziantep - Suriyeli alim ve din görevlilerinin çalışmalarını bir çatı altında sürdürmek amacıyla Gaziantep'te düzenledikleri toplantı tamamlandı.

Bülbülzade Eğitim Kültür ve Dayanışma Vakfının ev sahipliğinde, Anadolu Platformunun organizesinde iki süren toplantı sonunda, gündeme getirilen 20 madde üzerinde çalışma yapılmasına karar verildi.

Alınan kararları açıklayan Şam Alimler Birliği Üyesi Ebu Usame Şami, rejimin bitmesi için birlikte çalışacaklarını ifade etti.

Şami, devletin İslam esaslarına göre kurulması gerektiğini, direnişin kırmızı çizgisinin de Kur'an ilkeleri olduğuna dikkati çekti.

Müslümanların ittifak halinde olması gerektiğini vurgulayan Şami, aldıkları kararları şöyle sıraladı:

"Askeri güçleri bir araya getirmek ve birbirleri arasındaki ayrımı önlemek öncelikli işimiz olacaktır. Askeri güç ve cemaatler değil, İslama hizmet esas alınmalıdır. Alimler askeri güçten bağımsız olmalıdır. Alimler, davet, eğitim askeri alan, mahkeme, medya ve hizmet alanlarında uzmanlaşan Müslüman gruplarla birlikte hareket etmelidir. Alimlerin temel görevi davet ve eğitim çalışmalarıdır. Ülke dışındaki alimleri Suriye'ye çağırarak halkla birlikte olmaları, acılarını paylaşmaları ve onları Hakk'a yönlendirmek için önderlik yapmaları sağlanmalı. İçeride mücadele edecek alimleri finanse edecek komisyon kurulmalıdır. Halep'in ilçelerinde akil adamlar meclisi kurulmalı ve alimler bu çalışmaya önderlik yapmalıdır."

Türkiye'deki sivil toplum kuruluşlarının Suriye içinde yapılacak dini eğitimlere yardımcı olmalarına karar verildiğini anlatan Şami, her sivil toplum kuruluşunun bir okula yönlendirilerek birlikte çalışma ortamı oluşturulması gerektiğini dile getirdi.

Türkiye'nin Suriye'ye ilahiyat fakültesi açılması ve ileriye dönük çalışma başlatılmasının da karara bağlandığını aktaran Şami, alimlerin, Suriye'de çıkacak sorunların çözümünde ve oluşacak ihtilafların uzlaştırılmasında sorumluluk alması gerektiğini vurguladı.

Kamplarda yapılacak eğitim ve davet çalışmalarında mülteci durumundakilerin Suriye'ye dönmelerinin teşvik edilmesi gerektiğini anlatan Şami, "Suriye'de verilen devrim mücadelesine içeride ve dışarıda destek veren herkesin çalışmaları önemli ve değerlidir. Bu mücadeleye ilk başlayanlar ve sonradan dahil olanlar birbirleriyle uyumlu çalışmalıdır. Suriye dışında olup sonradan mücadeleye giren kişiler öncelikle yeni durumu gözlemlemeli, anlamalı ve sonra çalışmalara müdahil olmalıdır" diye konuştu.

Kaynak: AA