Kaymakçı'nın İtalyan Eriğini Fırtına Vurdu

Ödemiş'in Kaymakçı beldesinde erik bahçelerini fırtına vurdu.

Kaymakçı'nın İtalyan Eriğini Fırtına Vurdu
Kaymakçı'nın meşhur İtalyan eriğindeki bu yıl yüzde 50'ye yakın kayıp yaşandığı belirtildi.

İlkbahar başında yağan dolu nedeniyle Papaz eriğinde istenilen ürünü elde edemeyen Kaymakçı, bu kez hafta sonu yaşanan şiddetli rüzgar ve fırtına ile İtalyan eriğinde aynı şeyi yaşadı. Şiddetli rüzgar ve fırtına nedeniyle çok sayıda ağaç köklenip yıkılırken, ayakta kalanların da meyveleri henüz olgunlaşamadan döküldü. Papaz eriğinde yaşadığı kaybı İtalyan eriği ile telafi etmek isteyen çiftçiler ise hayal kırıklığı ve üzüntü yaşadı.

İstanbul başta olmak üzere Türkiye'nin bir çok yerinde pazarların aranan ürünü olan Kaymakçı eriğinin bu yıl hava şartları nedeniyle rekolte düşüşü yaşayacağını kaydeden üreticilerden Ali Çömlekçi, "Geçen yıl da benzer şekilde zararımız olmuştu. Ama bu yıl birçok ağacın yerinden köklenmesi bizim gelecek yılımızı da etkileyecek" dedi.

Üretici Raşit Tatlı da, zararın yüzde 50-60 civarında olduğunu belirterek, devrilen ağaçların yanı sıra dökülen eriklerin de ekonomik değerinin kalmadığını vurguladı.

Şakir Balcılar ise, son üç yılda yaşanan doğal afetler nedeniyle çaresiz kaldıklarını, üretimin giderek azaldığını ifade etti.

Kaynak: İHA