Taşı Dantel Gibi İşliyor

MARDİN - Taş ustası Mehmet Selim Gökçen, Mardin Taşı'nın eşsiz bir yapıya sahip olduğunu ve Mardin'i bir çok şehirde taş işlemeleriyle tanıttığını söyledi.

Gökçen, AA muhabirine yaptığı açıklamada,Mardin Taşı'nın ciddi bir potansiyeli olduğunu, buradaki mimarinin ve taşın Mardin sanayisine lokomotif görev üstleneceğine inandığını belirterek, güçlü firmaların hala bu işe soyunmadıklarını kaydetti.

Mardin Taşı ile yapılan evlerin yazları serin, kışları da sıcak olduğunu, klimaya yada vantilatöre ihtiyaç duyulmadığını ifade eden Gökçen, şöyle dedi:

"Bunu bilimsel raporlardan elde ettim. 500 kiloluk taşı İTÜ'ye gönderdim. Bu taşın özelliklerini öğrenmek istedim. Yapılan araştırmalar sonucunda Mardin kireç taşlarının yüzde 86'sı kalsiyum karbon, yüzde 14'ü de asitte bile çözülemeyen maddelerden oluştuğunu belirtiler. Görünürde su emme oranı fazla. Oysa o suyu kışın alır yazın geri verir. O serinlikte ondan kaynaklı biraz da. Mardin'in taş sokakların girdiğinizde bir serinlik hissedersiniz. Taş ayrıca çok harika bir şekilde basınca dayanıklıdır. Bu taşta çatlama olmaz. Dona karşı en iyi taş en iyi malzeme Mardin Taşı'dır çünkü gözenekleri vardır."

-Mardin'in farklı mimarisi beni çok etkiledi

Gökçen, daha önce yaklaşık 12 yıl dekorasyon, asma tavan ve kartonpiyer işiyle uğraştığını ve bu çalışmaların kendisini taş ustalığına yönlendirdiğini kaydetti.

Mardin'in farklı mimarisinin kendisini çok etkilediğini anlatan Gökçen, şunları söyledi:

"Mardin'in doğal dokusu beni daha çok cezp etti. 10 yıldır da Mardin'de taş işiyle ilgileniyorum. Taşı istediğim şekle sokabiliyorum. Buradaki mimariye aşığım, taşı seviyorum. Ölünceye kadar da taşla uğraşacağım. Şimdiye kadar hep taşlarla ilgilenmediğim için pişmanım. Mardin'de son yıllarda bir tarihi dönüşüm başladı, bundan dolayı da çok mutluyum. Bu işin asıl ustaları gayrimüslimler. Mardin mimarisi geçmişte gerçekten muhteşem bir şekilde yapılmış. Nakışlarda önemli işlemeler var. Eski Mardin evlerinde üzüm salkımları var. Bunu anlamak için üzümden yapılan şarabında Hristiyanlarca kutsal olduğunu bilmemiz gerekir. Örneğin güvercinler var mimarilerde, geçmiş yıllardan beri barışı simgeleyen güvercinleri taşa işlemişler."

Kaynak: AA