Medical Park Bursa Hastanesi’nden Sağlık Turizmi Atağı

Otel ve turizm firmaların temsilcileriyle Medical Park Bursa Hastanesi’nde yapılan toplantıda sağlık turizmi masaya yatırıldı.

Medical Park Bursa Hastanesi’nden Sağlık Turizmi Atağı
Toplantıya Medical Park Bursa Hastanesi Genel Müdürü Doç. Dr. Sedat Demir, Bursa Vali Yardımcısı Samet Ercoşkun, Dünya ve Türkiye Sağlık Turizm Konseyi Başkanı Emin Çakmak, Bursa Sağlık Turizmi Derneği (BUSAT) Başkanı Metin Yurdakoş, Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Gedik,çok sayıda turizm firmasının yetkilisi ve otel temsilcisi katıldı.

Toplantıda bir konuşma yapan Medical Park Bursa Hastanesi Genel Müdürü Doç. Dr. Sedat Demir, sağlık turizmi kavramının Türkiye’de son 10 yıldır gündeme geldiğini belirterek, “Sağlık turizminin ne anlama geldiği gün geçtikçe hepimiz tarafından çok iyi anlaşıldı. 10 yıl öncesinde Türkiye’nin sağlık şartlarında elbette sağlık turizmini konuşma imkanımız yoktu. Ama bugün geldiğimiz noktada Türkiye için sağlık turizminin konuşuluyor olması hepimizi çok sevindiriyor. Bursa’da 2 yıldır sağlık turizmini konuşuyoruz. Bu konuda çok büyük mesafe alındı. Önümüzde günlerde yapılan çalışmaların sonucunu aldığımızda görmeye başlayacağız” dedi.

Hastanelerin sağlık turizmini, turizm firmaları ve otellerle birlikte yapabileceğini ifade eden Demir, toplantının Bursa’nın sağlık turizmi merkezi için önemli bir adım olacağını söyledi.

“TÜRKİYE’NİN BÜYÜK AVANTAJLARI VAR”
Türkiye’nin sağlık turizminde henüz istenilen düzeyde olmadığına dikkat çeken Doç. Dr. Sedat Demir, şöyle devam etti:
“Sağlık turizmi, ileri teknolojili tıbbi hizmet alabilmek için uluslararası düzeyde gerçekleşen bir seyahat türüdür. Tasarruflu olması, kaliteli sağlık hizmetlerinden yararlanmak, kendi sigorta sistemine çok pahalı gelen tedavilerin bir başka ülkede çok daha uygun maliyetlerde yapılıyor olması, uzun randevular ve sıra beklemeler nedeniyle sağlık turizmi ortaya çıkmış durumda. Dünyada çok büyük sağlık turizmi akışı var. Türkiye bu sıralama içinde henüz yerini alabilmiş değil. Hindistan, Tayland gibi ülkeler sağlık turizminden çok büyük paylar alabiliyor. Ülkemizin sağlık turizminden pay alabilmesi için çok büyük avantajları var. Öncelikle maliyet konusunda diğer ülkelerden çok uygunuz. Avrupa, Ortadoğu ve Afrika ülkelerine yakınız. Müslüman bir ülke olarak batı ülkeleriyle bütünleşmiş çok büyük bir tarih birlikteliğimiz var.”

“BURSA, SAĞLIK TURİZMİNDE MARKA HALİNE GELECEK”
Sedat Demir, Bursa’nın sağlık turizmi konusunda daha iyi konuma gelebilmesi için yapılması gerekenleri de açıkladı.

Demir, “Bundan sonra doğru stratejiler kurup sonuç almaya yönelik adımlar atmamız lazım. Bunları da tabi ki hep birlikte yapacağız. Sağlık turizminin ülke ve şehir politikası haline getirilmesi gerekiyor. Bu konuda bakanlık ve valiliğimiz büyük gayretleri var. Bursa’nın sağlık turizminde giderek bir marka haline geleceğini düşünüyoruz. İşin hukuki boyutu, destinasyonu, ulaşım ve fiyatlandırma gibi stratejiler doğru belirlenmesi lazım. Hedef kitleye yönelik tespitlerin doğru belirlenmesi lazım. Bursa’nın imkânlarının da karşı tarafa sunulması gerekiyor” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE’NİN DOĞA KOŞULLARI SAĞLIK TURİZMİ İÇİN UYGUN”
Bursa’ya sağlık turizmi için gelen hastaların sadece hastaneye değil, Bursa’nın diğer sektörlerine de para bırakmasının önemli olduğunu vurgulayan Demir, “Türkiye’nin doğa koşulları sağlık turizmi için son derece uygun. Turistin beklentilerini gerçekleştirmek bizim işimiz, gelecek turisti karşılamak da turizm firması ve otelcilerin işi. Burada en önemli şey tedavinin dışında kalan zamanlarında bu insanların uygun sosyal programlarla motivasyonunun sağlanması. Buraya gelen hastaların sadece hastaneye değil, Bursa’nın diğer sektörlerine de bir şekilde para bırakması önemli. Her türlü ihtiyaçlarının kendi geleneklerine uygun bir şekilde karşılanması lazım” diye konuştu.

Bursa’da yoğun bir şekilde uzmanlaşma olduğunu dile getiren Medical Park Bursa Hastanesi Genel Müdürü Doç. Dr. Sedat Demir, “Bursa’da termal turizmi, inanç turizmi, kültür, doğa turizm imkânları var. Bunların içine sağlık turizmini katabilirsek çok farklı bir açılım sağlayacağız” dedi.

“POTANSİYELİ EN İYİ ŞEKİLDE DEĞERLENDİRMELİYİZ”
Bursa Vali Yardımcısı Samet Ercoşkun ise, sağlık turizmin Bursa açısından önemli bir fırsat olduğunu ifade ederek, “Sağlık turizminin en iyi şekilde değerlendirilmesi gerekiyor. Bu konuda otellerin ve turizm şirketlerin de katkısı olmalı. Bursa’da sağlık turizmi açısından potansiyel mevcut. Bu potansiyeli en iyi şekilde kullanmalıyız” şeklinde konuştu.

Dünya ve Türkiye Sağlık Turizm Konseyi Başkanı Emin Çakmak, yaptığı konuşmada sağlık turizmin maddi açıdan sağlayacağı katkıya vurgu yaparak, “Yurt dışındaki insanlar Türkiye üzerinden uçarak daha uzak ülkelere sağlık turizminden yararlanmaya gidiyor. Yapılacak çalışmalarla bu insanların Türkiye’de kalmasının sağlanmalı ve burada sağlık turizminden faydalanmalı” dedi.

Bursa Sağlık Turizmi Derneği (BUSAT) Başkanı Metin Yurdakoş, yaptıkları konuşmalarda, sağlık turizmin önemine dikkat çekti.
Kaynak: İHA