Sigara, 20'yi Aşkın Öldürücü Hastalığa Neden Oluyor

Kütahya - Dumlupınar Üniversitesi Kütahya Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Sait İncebıyık, sigara ve tütünün, başta kanserler ve KOAH, kalp krizleri, felçler olmak üzere 20'nin üzerinde öldürücü hastalığa yol açtığını bildirdi.

İncebıyık, yaptığı yazılı açıklamada, tespitlere göre kişilerin, sigaraya özellikle lise yıllarında özenti ve merakla başladığını ve daha sonra sosyal yaşamdaki strese bağlı olarak devam ettiğini belirtti.

Kişinin, sigaradaki nikotin nedeniyle bırakmak istese de bağımlı hale geldiği için bu alışkanlığından vazgeçemediğini ve yıllar içinde zararlı kimyasallarla hastalıkların meydana geldiğini ifade eden İncebıyık, şöyle devam etti:

"İçinde 81'i kanser yapıcı 4 binden fazla kimyasal barındıran sigara dumanı,ana akım ve yan akım olmak üzere ikiye ayrılır. Ana akım sigara içicisinin soluduğu duman iken yan akım sigaranın yanan ucundan çıkan dumandır. Bir sigaradan ortama salınan dumanın büyük kısmı yan akımdır ve ana akımdan 10-200 kat daha fazla kanser yapıcı madde içerir. Sigara dumanı katran, karbonmonoksit ve nikotine ek olarak amonyak, arsenik, siyanür, formaldehit gibi son derece zehirli olan 4 binden fazla kimyasal madde içermektedir. Sigara ve tütün, başta kanserler ve KOAH, kalp krizleri, felçler olmak üzere 20'nin üzerinde öldürücü hastalığa yol açmaktadır. Ayrıca mide ülseri, kronik bronşit, felç, astım, reflü, erken menopoz, diş eti iltihabı, kemik erimesi ve katarakt gibi hastalıklara zemin hazırlarken hamilelerde erken doğum ve düşük doğum ağırlığı risklerini de beraberinde getirmektedir. Sigara kullanan hamile bayanların bebekleri fiziksel ve zihinsel özür riskleriyle karşı karşıyadır. Sigara dumanının içerdiği karbonmonoksit kan dolaşımına girerek pıhtılaşmaya yol açmakta ve atar damarların iç duvarlarına zarar vererek kalp krizlerine neden olmaktadır. Türkiye'de yaklaşık 2 milyon koroner kalp hastası bulunmaktadır. Bu hastaların 130 bini hayatını sigara nedeniyle kaybetmektedir. Koroner kalp hastalıklarından ve bu hastalıkların açtığı ölümlerden korunmak için atılacak ilk adım sigara ve dumanından uzak durmaktır."

-"Tüm kanser ölümlerinin 3'te birinin nedeni sigara"

İncebıyık, sigaranın, ağız boşluğu, akciğer, yemek borusu, boyun, pankreas, mesane ve kan kanserine yol açtığı uyarısında bulundu.

Sigaranın tüm kanser ölümlerinin 3'te birinden sorumlu olduğu, akciğer kanserinden ölen 10 hastanın 9'unun nedeninini sigara olduğunu, sigaraya karşı savaşla kanser hastalarının yüzde 40'ının bunlardan önlenebileceğinin kabul edildiği bilgisini veren İncebıyık, şunları kaydetti:

"Sigara hem siz hem de pasif içici konumundaki çocuklarımız için öldürücü bir tehlikedir. Dünya Sağlık Örgütüne göre dünyada her 13 saniyede bir kişi sigara nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Ülkemizde yaklaşık her yıl 100 bin kişi, dünyada 5 milyon kişinin sigaraya bağlı hastalıklardan öldüğü kabul görmektedir. Ölenler rakamlar değil, insanlardır. Sigaranın insan sağlığı üzerindeki öldürücü etkilerin yanı sıra ülke ekonomisine verdiği zararlar da çok önemli boyutlara ulaşmıştır. Türkiye'nin sigaraya yılda ortalama 13 milyar dolar harcadığı ve harcanan bu parayla ülkenin sağlık sorunlarının önemli bir bölümüne çözüm bulunulabileceği gerçeğini unutmamak lazımdır."
Kaynak: AA