Süt Üretiminin Göçü Tersine Çevirdiği Köy

BALIKESİR - ZAFER AKPINAR - Kişi başına 4'ten fazla hayvanın düştüğü Bigadiç, günlük 300 bin litreyle Türkiye süt üretiminde ikinci sırada bulunuyor. İlçenin üretiminde önemli yer tutan, sadece sütten ayda 600 bin liranın üzerinde para girdisi olan İlyaslar köyünün gençleri hayvancılıkla uğraşıyor, göç edenler geri dönüyor.

Bigadiç Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Bala, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede 28 bini damızlık 83 bin büyükbaş, 68 bin 500 de küçükbaş hayvanın bulunduğunu söyledi.

Hayvancılıkta kırmızı et ve süt üretiminde önde gelen ilçelerinde bu rakamların doğum dönemlerinde daha da arttığını belirten Bala, doğum ve kesimlerle oluşan sirkülasyonun fazlalığına dikkati çekti. Bakanlıkça verilen primler ve rakamlar esas alındığında Bigadiç'in, süt üretiminde Türkiye ikincisi olduğunu ifade eden Bala, şunları kaydetti:

"Günlük 300 bin litre süt üretiliyor. Üretimimiz bazı dönemlerde 350-400 tonlara çıkıyor. Firmalar gelip alıyor. İlçemizdeki sütlerin yüzde 95'i soğutma tanklarına giriyor. Üreticilerimiz, ilçe müdürlüğümüzün verdiği desteklerle, bilinçli ve bu konuda her türlü alt yapı yatırımı yapmış durumda. Üretilen sütlerin tamamı büyük firmalara satılıyor."

Bala, Bigadiç'te bor tesislerinde çalışanların dışında kalanların büyük bölümünün hayvancılıkla geçimini sağladığını belirterek, mevcut tarımsal arazinin az olmasının da bölgede hayvancılığı cazip kıldığını anlattı. Bala, ilçelerinde sulama yapılan 25 bin dekar alanın bulunduğunu ifade etti.

-"Hayvancılık, göçü tersine çevirdi"-

Bigadiç'in süt üretiminde önde gelen İlyaslar köyünün Muhtarı Erol Örde ise 2009'da göreve başladığını ve o günden sonra sağlanan desteklerin de etkisiyle hayvan sayılarının en az iki katına ulaştığını kaydetti.

Örde, köylerinde 25 bin litre süt üretildiğini ifade ederek, şunları söyledi:

"Köyümüze ayda sadece sütten 600 bin liranın üzerinde para girdisi oluyor. Nüfusumuz bine yaklaştı. Gençlerimiz iş bulmak için göçe yönelmiyor, aksine köyünde kalıp hayvancılık yapıyor. Giden bazıları da geri dönüyor. Asgari ücretle dışarıda çalışmaktansa kendi köyünde, evinde, ahırında hayvancılık yapıyor."

Ayda sütten kazandıkları paranın önemli bölümünün yeme gittiğini dile getiren Örde, bölgelerinde sulu tarım yapılamadığı için üreticilerin yemi dışardan aldığını ve bunun maliyetleri yükselttiğini anlattı. Yem girdi fiyatlarının azalması durumunda köylerinde hayvancılığın daha da gelişeceğini vurgulayan Örde, "Sadece bizde değil ilçe genelinde üretim patlar. Hayvancılıkta tek isteğimiz baraj. Bölgede yıllardır ihtiyaç duyulan barajın artık hayata geçirilmesini istiyoruz. Baraj olursa sulu tarım artacak, yem üretimi yaygınlaşacak ve üreticiler ucuz yeme ulaşacak" dedi.

Örde, Adalı Barajı ile 17 köyde sulu tarımın yapılabileceğini belirterek, tersine göçün hızlanması için çalışan yetkililerden baraj konusunda destek istedi.

Kaynak: AA