"klima Kullanımı Hastalıklara Davetiye Çıkarmasın"

DENİZLİ - Denizli Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Esma Öztürk, bilinçsiz klima kullanımının üst solunum yolları enfeksiyonu, zatürre ve yüz felci gibi hastalıklara neden olduğunu söyledi.

Öztürk, gazetecilere yaptığı açıklamada, klimaların bazı hastalıklara davetiye çıkardığını belirtti.

Klimaların filtresindeki birçok mikrobun havaya karışması sonucu enfeksiyona bağlı zatürre hastalığının geliştiğini ifade eden Öztürk, şunları kaydetti:

"Klimanın nem oranını azaltmasından dolayı kronik bronşiti olan hastalar, solunumla ilgili nefes darlığı, öksürük, balgamı zor atma gibi sıkıntılar yaşamaktadır. İçerideki ve dışarıdaki sıcaklık farkı ve ani hava değişiminden dolayı vücut direncinin düşmesi ile viral enfeksiyonlar da sıklıkla görülmektedir. Aşırı sıcaktan dolayı çok terleyen ve gevşeyen kasların klima ile karşılaşması sonucu aşırı kasılmasıyla şiddetli adale ağrıları oluşabilmekte, ayrıca klimada havalandırmanın direkt yüzle temas etmesi sonucu yüz felci görülebilmektedir."

Araçlarda serinlemek için açılan klimaların solunum yolu hastalıklarını tetiklediğini dile getiren Öztürk, "Arabanın içinde klima açıkken sigara içilmesi, kronik akciğer hastalığı ve zatürrenin görülme riskini artırır" dedi.

Kaynak: AA