Gümüşhane’de Yayla Şenlikleri Takvimi Açıklandı

Gümüşhane İl Kültür ve Turizm Müdürü Temel Yalçın, 29 Haziran-25 Ağustos tarihleri arasında il genelinde 27 yayla şenliği ve festival yapılacağını bildirdi.

Yaptığı açıklamada Valilik, Belediyeler, Kaymakamlıklar, sivil toplum kuruluşları ve yöre halkı tarafından düzenlenecek olan Gümüşhane yaylalarının binlerce ziyaretçiyi ağırlamaya hazırlandığını kaydeden Yalçın, bu yıl Ramazan ayının Temmuz ayına denk gelmesi nedeniyle şenliklerin Haziran ve Ağustos ayında yapıldığını söyledi.

Yayla şenlikleri ve festivallerin dağ ve yaylaların tanıtılması yanında, turizmin çeşitlendirilmesine katkı sağlaması nedeniyle Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yerel yönetimlerin, derneklerin ve vakıfların yapacakları şenlik ve festivallere belli oranda katkı verdiğini dile getiren Yalçın, “Geçmişte yayla göçüyle sınırlı olan şenlikler, son yıllarda gelişen yayla turizmiyle birlikte farklı yerlerden gelen farklı insanların buluşma ve eğlence mekânı olmaya başladı.

Şenlikler bölgemizin doğal mekânlarının ve tarihi mirasının tanıtılmasına sağladığı katkının yanında kültürümüzü, görenek ve geleneklerimizi gelecek kuşaklara aktarılması işlevi de görmektedir. Ayrıca şenliklerin belli oranlarda bölgeye sağladığı ekonomik katkıda çok önemlidir. Çünkü hizmetler sektöründe en büyük payın kültür ve doğa turizminde olduğunu biliyoruz. Çalışan insanlar yıl içerisinde yüklendiği yorgunluğu, stresi, sıkıntıyı Gümüşhane’nin Yayla Şenliklerinde atarken, coşkunun, eğlencenin zirve yaptığı bu ortamlar aynı zamanda kardeşliği, birlikteliği, kaynaşmayı, doruklara taşımakta, yeni tanışmalara ve dostluklara ev sahipliği yapmaktadır. Neticede ziyaretçiler bölgeden güzel anılarla ayrılmaktadır.” dedi.

Yayla turizminin gelişmesine paralel olarak Valilik tarafından bir takvime bağlanan şenliklere son yıllarda yabancı ziyaretçilerin de ilgisinin arttığını gözlemlediklerini dile getiren Yalçın, yaz sezonunda Arap ülkelerinden Trabzon’a uçak seferlerinin başlaması sonrasında Gümüşhane yaylalarında Arap turistleri de göreceklerini düşündüğünü söyledi.

Gümüşhane’de 2013 yılında yapılacak olan diğer şenlik ve festivallerle birlikte özellikle şehrin kuzey yönünde yapılacak olan ve bölgenin en ünlü yayla şenlikleri olan, Kazıkbeli, Güvende, Kadırga ve Taşköprü yayla şenliklerine özellikle şehir merkezinde oturan insanların katılmasını tavsiye eden Yaçın, şunları söyledi: “Bu faaliyet bir taraftan güzel bir günübirlik yayla gezisi imkânı sunarken, diğer yandan da aidi at duygularımızın gelişimine katkı sağlayacaktır. Ben yapılacak olan şenliklerin koruma, kullanma dengesi içerisinde sürdürülebilir bir turizm için çevreye saygılı ve duyarlı olunmasını temenni ederim. Gümüşhane il ölçeğinde 2013 yılı içerisinde yapılacak olan festivalleri ve yayla şenliklerini organize eden tertip komitelerine, organizasyonlara katkı ve katılım sağlayan vatandaşlarımıza ilimizin tanıtımına koydukları katkıdan dolayı teşekkür ederim.”

Açıklanan takvime göre yapılacak şenlikler ve tarihleri şöyle:

“20. Gümüşhane Uluslararası Kuşburnu-Pestil Kültür ve Turizm Festivali 14, 15, 16, 17, 18 Ağustos,

Kadırga Yayla Şenliği 9 Ağustos,

Harmancık Yayla Şenliği 10 Ağustos,

Kazıkbeli Yayla Şenliği 11 Ağustos,

Güvende Yayla Şenliği 16-17 Ağustos,

Merkez Bahçecik Köyü Elmalı Yayla Şenliği 24-25 Ağustos,

Yağmurdere Gusduba Şenlikleri 29-30 Haziran,

Bahçeli Köyü Şenliği 10-11 Ağustos,

İnözü Köyü Şenliği 10 Ağustos,

Yedibölük Köyü Şenliği 7 Temmuz,

Yeni Köy Şenliği 10 Ağustos,

4. Tomara Şelalesi Kültür ve Turizm Festivali 29-30 Haziran,

Boğazyayla Köyü Şenliği 9-10 Ağustos,

Konaklı Köyü Şenliği 11 Ağustos,

Gökçeler Köyü Şenliği 11 Ağustos,

Telme Köyü Şenliği 6 Temmuz,

Aşağıduruçay Köyü Şenliği 11 Ağustos,

Kırıntı Yayla Şenliği 11 Ağustos 2013,

Yeşilbük Yayla Şenliği 7 Temmuz,

Ernek Yayla Şenliği 30 Haziran,

Köse Dağı Yayla Şenliği 11 Ağustos,

Ünlüpınar Harakta Şenliği 11 Ağustos,

Minarli Yayla Şenliği 10 Ağustos,

Öbektaş Yayla Şenliği 10 Ağustos,

Organik Tarım ve Hayvancılık Festivali 1 Ağustos,

Güvemli Şenliği 10 Ağustos”
Kaynak: İHA