Milletvekili Kinay’dan Mhp'li İşık’a Yanıt

AK Parti Kütahya Milletvekili Hasan Fehmi Kinay, MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık’ın Meclis genel kurulunda söz alarak özelleştirilen Seyitömer Termik Santraline ilişkin yanıltıcı ifadeler kullandığını söyledi.

Milletvekili Kinay’dan Mhp'li İşık’a Yanıt
Kinay yaptığı açıklamada, yapılan toplantılarda sendika temsilcilerinin de bulunduğunu söyleyerek, gerek 4-C uygulaması gerekse kıdem tazminatlarının durumu hakkında bilgilendirme yaptı.
AK Parti Kütahya Milletvekili Hasan Fehmi Kinay, 18 Haziran itibariyle enerji üretimiyle ilgili santrallerin özelleştirme sürecinde önemli bir tarihi dönüm noktasının yaşandığını söyledi.

Kütahya’da Seyitömer Termik Santrali’nin Çelikler Holding’e devredildiğini belirten Kinay, bu özelleştirme sürecinde gerek Özelleştirme İdaresi Daire Başkanlığı gerekse EÜAŞ’ın sendikalarla birlikte işçilerin olası mağduriyetlerini önlemek amacıyla iyi bir çalışma yürüttüklerini anlattı.

Bugüne kadar Seyitömer Termik Santrali’nin termik santraller içerisinde farklı bir yere sahip olduğundan dolayı ilk özelleştirmeye dahil edildiğini belirten Kinay, “Bunu Sivas Kangal Termik Santrali izlemektedir ve bilahare diğer termik santralleri de özelleştirme süreci içerisine girmiştir” dedi.

ALİM IŞIK’IN AÇIKLAMALARINA YANIT
Seyitömer Termik Santrali’nde 1000’i kadrolu ve 2000’ni de taşeron olarak 3000 işçinin çalıştığını dile getiren Kinay, “Buna ilişkin muhalefete mensup milletvekilleri, başta bölge milletvekili olarak değerli arkadaşımız zaman zaman meclis genel kurulunda söz almak sureti ile konuya ilişkin bir çoğu yanıltıcı ifadeler kullanmıştır. Bugün de ne yazık ki genel kurulda 5 dakikalık gündem dışı söz almışken Kütahya’yı ve bu alanda özelleştirme sürecini karamsar bir tabloya dönüştürerek bilgilendirmek suretiyle Kütahya’daki işci kardeşlerimiz ile ilgili bir çok soru işaretini geride bırakmıştır. Şimdiki iktidar milletvekili olarak da bu sorularını cevaplamak elbette ki bize düşünüyor” dedi.

"İŞÇİLERİMİZE GÜVENCE"
Özelleştirmelerde kadrolu işçilere bir takım imkanların getirildiğini ve bunlardan birisinin de 4C uygulamasının olduğunu anlatan Kinay, “Özelleştirmedeki devir sonrasında işçilerimiz bazı tedirginlikler yaşıyor. Acaba 6 aylık süre geçince benim iş akdim feshedilerek 4C imkanı elimizden alınır mı diye bir soru işareti meydana geliyor. Gerek Özelleştirme İdaresi, gerekse işverenle yaptığımız toplantılarda mutlaka sendikalarımızın da içerisinde bulunmasına özen gösterdik. Sendika temsilcilerimiz bir takım güvenceleri yeni işverenden temin etmiş durumdalar. Sendikal hakları ve toplu sözleşmeden doğan haklar aynen devam edecek. Ancak burada çalışmak istemeyip 4C isteyen kardeşlerimiz de yine 6 aylık süre içerisinde tedricen işverenin iş akışını etkilememek suretiyle yerlerine eleman yetiştirerek 4C’ye geçebilecek. İşçilerimiz açısından böyle bir güvence söz konusudur. Bu süreci sendikalarımız işverenle birlikte yönetecekler” diye konuştu.

KIDEM TAZMİNATLARI
Bir diğer tedirgin eden konunun da kıdem tazminatlarının durumu olduğunu anlatan Kinay, “EÜAŞ Termik Santrali kıdem tazminatlarını Özelleştirme İadesi güvence altına aldı. Böylece EÜAŞ’a bu görevi verilmiş oldu. Yani işçilerimizin kıdem tazminatı güvence altındadır. İş akitleri fesh edilir edilmez, EÜAŞ kıdem tazminatlarını işçilerimize ödeyecektir” şeklinde konuştu.

"TESİSİN YENİLENMEYE İHTİYACI VAR"
Özelleştirme yapılan santralın yaklaşık yarım asırlık bir tesis olduğuna işaret eden Kinay sözlerini şöyle tamamladı:
“Bu tesisin yenilenmeye ihtiyacı var. Özel sektör tarafından bu yenilenmenin gerçekleştirileceğini bekliyoruz. Zira TKİ tarafından yapılan fizibilite etütlerinde 300 megavatlık yeni bir santralın da yapılması söz konusu olacak. Özelleşme ile birlikte yeni bir takım tesislerin yeralacağını ümit ediyoruz. Bekliyoruz. İşçi arkadaşlarıma herhangi bir mağduriyet yaşamamaları konusunda AK Parti bölge milletvekili olarak her konuda onların yanında olacağımızı ve herhangi bir mağduriyete meydan vermeyeceğimizi ifade etmek istiyorum” dedi.

Kaynak: İHA