Göçerler ve Koyunları Kamyonlarla Geldi

Erzurum’un meralarını tahrip ettikleri için çeşitli çevrelerin sık sık boy hedefi haline gelen göçerler, kar’ın kalkmasıyla birlikte yollara döküldüler.

Göçerler ve Koyunları Kamyonlarla Geldi
Eskiden koyunlarını sürüler halinde dağlardan aşırarak Erzurum’a getiren göçerler, artık kamyonlardan yararlanıyorlar. Geçtiğimiz cumartesi ve pazar günü, sabaha karşı onlarca kamyonla Erzurum’a on binlerce koyun getiren göçerlerin, “neden” hafta sonunu tercih ettikleri merak konusu oldu. Erzurum’un girişinde kontrol adına bir ekibin bulunmaması ise akıllara ikinci “neden?” sorusunu getirdi.
Her yıl mayıs ayının sonlarında ve haziranın başlarında, yaylalarda kar’ın kalkmasıyla birlikte başlayan ve neredeyse “geleneksel” hale dönüşen “göçer akını” bu yıl da tekrarlanıyor. Güneydoğu’nun çeşitli illerinden Erzurum’un ilçe ve köylerindeki meralarına kamyon kamyon koyun taşıyan göçerlerin, otlakları kullanma konusunda ilgili birimlerden izin alıp-almadıkları da merak konusu oldu. Ekim ayının ortalarına kadar otlaklarda kalan göçerlerin meraları ciddi tahrip ettiği yolunda sürekli şikayetler olduğuna dikkati çeken Erzurum Mavi-Beyaz Çizgi Derneği yetkilileri, bu şikayetlerin yeterince değerlendirilip-değerlendirilmediğini sorguladılar.

Erzurum’a geçtiğimiz hafta sonu onlarca kamyonun girdiğini fotoğraflarıyla tespit ettiklerini belirten dernek yetkilileri, şunları söylediler: “Erzurum’a hafta sonu çok sayıda göçer kamyonunun giriş yapacağı yolunda bilgi aldık. Cumartesi günü sabah erkenden Çat Yolu’na gittiğimizde, onlarca kamyonun Erzurum’a geldiğini tespit ettik. Her bir kamyon tıka basa koyun doluydu. İşin garibi, yol güzergahında bir kontrol ekibi yoktu. Erzurum’a kaç yüz bin koyun geliyor, bu koyunlar nerelere götürülüyor, hangi mera ve otlaklar kullanılıyor türünde cevap bekleyen belki onlarca soru var. Göçerlerin Erzurum’un meralarını katlettikleri bilinen bir gerçek. Bu konuda herhangi bir önlem alınıyor mu, alınmıyor mu bilmiyoruz. Bu kadar kamyonun tatil gününde vce şafak sökerken Erzurum’a giriş yapmasını hayret ve şaşkınlıkla karşıladık. Acaba Erzurum’un meralarına bu yıl kaç yüz bin küçükbaş hayvan gelecek, kaç bin göçer vatandaş dağlarımıza akın edecek, acaba bilen çıkar mı merak ediyoruz.”
Kaynak: İHA