Yürüyen Köşk'teki Restorasyon Çalışmaları

YALOVA - Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal, Yürüyen Köşk'ün restoresinin tamamlanıp Atatürk'ün Yalova'ya ilk geldiği tarih olan 19 Ağustos'ta açılmasını hedeflediklerini söyledi.

Koçal, gazetecilere yaptığı açıklamada, Yürüyen Köşk'ün restorasyon çalışmalarının sürdüğünü belirtti.

19 Ağustos'a kadar restorasyonun bitmesini istediklerini belirten Koçal, şöyle konuştu:

"Yürüyen Köşk'teki çalışmaları ilgili arkadaşlarla konuşup 19 Ağustos tarihine kadar bitirmeyi hedefliyoruz. 19 Ağustos 1929 Atatürk'ün Yalova'ya ilk geldiği tarihtir. Yürüyen Köşk'ü yeniden hizmete açmak için bu tarihi düşünüyoruz ve bu anlamda kafamızda bazı organizasyonlar var. Kesin olarak bir şey söylemek istemiyorum ama eğer yetişirse TBMM'nin öncülüğünde burada bir organizasyon gerçekleştireceğiz. Akşam bir konser olacak ardından da meşaleler eşliğinde Yürüyen Köşk'e yürüyeceğiz. Umut ediyorum ki bu tarihe yetişir."

-Yürüyen Köşk-

Atatürk'ün bir yat gezisi esnasında gördüğü ve gölgesinde kahve içerek dinlendiği çınar ağacının yanında inşa edilen köşk 1929'da tamamlandı. Zamanla büyüyen çınar ağacının dallarının köşke zarar vermesi üzerine bahçıvan dalların kesilmesini önerdi. Bunun üzerine Atatürk, dalların kesilmesi yerine köşkün kaydırılması talimatını verdi.

Köşk, temeline raylar döşenerek 4 metre doğuya kaydırıldı. Bu nedenle köşke, ''Yürüyen Köşk'' adı verildi.

Halen müze olarak kullanılan köşkte Atatürk'e ait eşyalar ve bal mumu heykel bulunuyor.

2006'da restore edilen köşkün nem ve rutubet nedeniyle dış cephesinde çürümeler meydana geldi.

Kaynak: AA