Hacıhüseyinler Köyünde Yaylacılık Geleneği

Balıkesir’in Gömeç ilçesine bağlı Hacıhüseyinler köyünde bu günlerde tatlı bir telaş var.

Hacıhüseyinler Köyünde Yaylacılık Geleneği
Köyde bulunan küçükbaş hayvanlar 15 gün önce Madra dağı üzerindeki yaylaya giderken, şimdi de köylüler eşyalarını taşıma telaşına düştü.
İlçeye 7 kilometre uzaklıktaki bin 152 nüfuslu Hacıhüseyinler köyünde yaylaya taşınma telaşı yaşanıyor bu günlerde. Köylüler yaylanın havası ve suyunun kendilerini gençleştirdiğini anlatırken, köy muhtarı Halil İbrahim Kuruca da, köyde yaylacılık geleneğinin yüzyıllardır devam ettiğini belirterek bu geleneği yaşatmaya karalı olduklarını söyledi.

70 yaşındaki Ahmet Özenbaş, “Bizim yaylanın mazisi çok eskidir. Ta Bursa valisi Ahmet Vefik Paşa zamanından beri bizim yaylamız vardır. O zamandan beri her yaz oraya gideriz. Çünkü, suyu güzel havası güzel, iklimi güzel. Efendim kışlada hayvanat doymadığı için su da alamıyor. Onun için hayvanı olanlar, her yaz yaylaya çıkar. 4-5 ay yaylada durur. Yaylanın bir özelliği vardır. Oksijeni bol havası güzel. Suyu çok serin. Onun için şeker hastalığına bire bir gelir. Mesela, ramazanda şeker hastaları kışlada oruç tutmakta zorlanır. Ama yaylaya gittiğimizde su ihtiyacı bile olmuyor. Oranın havasının ikliminin özelliğinden” dedi.

Halil Ulacık da, “Mayıs 15 de yaylaya gidiyoruz. Hayvanlar gitti. Bizde gideceğiz. Artık yükleri filan yükledik. İşte Kasım 15’ e kadar yaylada duruyoruz. Hayvanlarımız filan otluyor orada. Sularımız çok iyi. Yaylayı çok seviyoruz. Alışkın olduğumuz için her sene gidiyoruz” dedi.

Ahmet Yavaş da, “70 yaşındayım. 31 sene hayvanlarla uğraştım. Yani 25 sene koyunlarla çıktım. 6 sene de keçilerle çıktım. Yayla havası bana çok iyi geliyor. Bizi daha da gençleştiriyor. Yani çok güzel bir havası var. Yayladan biz çok memnununuz. Yayladan vazgeçemiyoruz” dedi.

Köy muhtarı Halil İbrahim Kuruca da, “Köyümüzün yaylası Madra dağının zirvesinde bulunmaktadır. Köyümüz yüzyıllar boyunca yaylaya devamlı çıkmaktadır. Bu aylarda Mayıs 15 den itibaren yaylaya çıkılır Kasım 15’de de yayladan inilir. 6-7 ay yaylada kalınır. Yaklaşık 30 hanemiz 6 ay süreyle yaylada ikamet etmektedir. Yaylamızın genelde suları çok güzel. Havası çok güzel. Yemek yediğimiz zaman bir saatte eritiyor. Güzellikleri çok fazla. Köy halkı yaylasız yapamıyor. Zaten küçükbaş hayvancılık yapan hayvan sahipleri her yıl yaylaya çıkmaktadır. Yaklaşık 15 gün evvel hayvanlarımız yaylaya çıktılar. Şimdi de bu gün evleri traktörlerle arabalarla yaylaya çıkıyorlar. Yaylacılık adetini yüzyıllardır sürdürüyoruz. Bundan sonra da sürdüreceğiz” dedi.

Kaynak: İHA