Gezi eylemcilerinin akıl hocası kim?

Alman Deutsche Welle (DW) televizyon kanalının Arap Baharı'nın sosyal medya ayağını araştırdığı programı bugünlerde yeniden gündeme geliyor.

Gezi eylemcilerinin akıl hocası kim?
İlk olarak Sırbistan diktatörü Slobodan Miloseviç'nin devrilmesi için bu ülkede organize olan ve adına "Otpor/direniş" denen sosyal medya organizasyonu daha sonra Arap baharında büyük etki göstermişti.Ay başında Taksim'de başlayan Gezi Parkı olaylarında sosyal medyanın bir anda hareketlenmesi ve göstercilerin sosyal medya üzerinden organize olup sokaklara dökülmesi bu hareketi akla getirdi.

Twitter ve Facebook'ta açılan sahte hesaplar ve buradan başlatılan dezenformasyon ve şiddet çağrıları da ayrıca dikkat çeken unsurlardı.

ARAP BAHARI VE SIRP HAREKETİ


Tunus'ta başlayıp Mısır'da zirveye oluşan Arap Baharı'nda sokaklar sosyal medya (Facebook ve Twitter) üzerinden organize olan gençlerle dolmuştu.

İnternette organize olan Arap gençleri Otpor'la işbirliği içinde; insanları sokağa çekmiş ve devrimi gerçekleştirmişlerdi.

Mısır'da 6 Nisan Gençlik Hareketi olarak ortaya çıkan Mısırlı gençlerin internette ne kadar aktif oldukları ve gösteri ve isyanı organize ettikleri de sık sık uluslararası medya kuruluşlarına yansımıştı.

TÜRKİYE'DEKİ OLAYLARDA AKLA OTPOR GELDİ


Türkiye'deki Taksim olaylarının ilk günlerinde sosyal medyada yaşanan hareketlilik akla bu organizasyon geldi.

Almanya'nın uluslararası yayın kuruluşu Deutsche Welle, hazırladığı programda Hüsnü Mübarek'in devrilmesinden sonra Şubat 2011'de söz konusu gelişmeleri mercek altına alıyor.

Programına Mısır devrimiyle başlanan Deutsche Welle, burada Otpor'un izini sürüyor.

Mısır'da Hüsnü Mübarek'i deviren göstericilerin taşıdığı bayraklarda siyah zemin üzerinde sıkılmış bir yumruk göze çarpıyor.

Söz konusu sembol Sırp internet aktivistleri Otpor üyelerinin sembolüydü ve bu sembolü taşıyanlar da onlarla işbirliği içindeydi.

MISIR'DA 6 NİSAN HAREKETİ VE OTPOR İŞBİRLİĞİ


Programda 6 Nisan Gençlik Hareketi'nin internet ağını ve üyelerinin nasıl haberleştiğini masaya yatırılıyor.

DW, bu harekete akıl babalığı yapan Sırp Demokrasi Aktivistleri Otpor'un liderini Sırbistan'da buluyor.

5 Ekim 2000'de Slobodan Miloseviç'i deviren Otpor'un en önemli silahı kara mizah. Programda Miloseviç'in nasıl devrildiği ve hangi örneklerle kendisiyle dalga geçildiği anlatılıyor.

Alman televizyon kanalına konuşan Otpor'un kurucularından İvan Maroviç, Mısırlı gençlerle Facebook ve Twitter üzerinden nasıl iş birliği yaptıklarını ve onları nasıl organize ettiklerini anlatıyor.

DW'ye konuşan Otpor aktivisti Maroviç, bir rejimi yıkmak için ilk etapta kara mizah, ardından da sokaklarda gösteri yapmanın gerekli olduğunu belirtiyor.

"Rejimin komik yanlarını gösterirsiniz ve sonrasında onun meşruiyetini kaybettiğini söylersiniz. Sonrasında da neler yapılması gerektiği konusunda çalışmaya başlarsınız." diyen Otpor aktivisti daha sonra nasıl uluslararası bir dijital devrim ihraç malzemesine dönüştüğünü aktarıyor.

UKRAYNA VE GÜRCİSTAN DEVRİMLERİ


Maroviç, Otpor'un daha sonra CANVAS (Uygulamalı Şiddet İçermeyen Eylem ve Stratejiler Merkezi) şekline dönüştüğünü ve dünyanın diğer bölgelerindeki benzerleriyle internet üzerinden irtibat kurduklarını ve onlara akıl hocalığı yaptıklarını belirtiyor.

Ukrayna'da yapılan'turuncu devrim've Gürcistan'daki'gül devrimi'nde Otpor'un nasıl etkili olduğu da programda anlatılıyor.

PARA SOROS'TAN GELİYOR

Otpor'un lideri Ivan Maroviç'in aktardıklarına göre, Mali kaynak Amerikalı işadamı George Soros'un Açık Toplum Enstitüsü Yardım Vakfı'ndan (OSIAF) gelmiş.

DW'nin aynı programına konuşan Sırp gazeteci Jaksa Scekic ise Otpor'un bu eylemlerini şirket haline getirdiğine ve bu işten para kazandığına dikkat çekiyor.

"İlk başlarda sivil toplum hareketi olarak başladılar. Şimdilerde büyük paralar kazanıyorlar. Hizmet sunuyorlar." şeklindeki ifadelere yer veriyor.

DÜNYA GENELİNDEN AKTİVİSTERLE TOPLANTI

Sırbistan'ta Otpor'un bir toplantısını ekrana getiren Alman televizyon kanalı, dünya genelinden gelen aktivistlerin fikir alışverişi yaptıklarını aktarıyor.

Gürcüstan devriminin öncelerinden Aleksander Maric, Otpor'un dünyadaki diğer demokrasi hareketlerine örnek olacağını ve misyonunun devam edeceğini belirtiyor.

Deutsche Welle televizyonu programı, "Otpor, dünyadaki pek çok demokrasi hareketine örnek oluyor." cümlesiyle bitiriyor.