Akil İnsanlar Akdeniz Bölgesi Heyeti Osmaniye'de

Akil İnsanlar Akdeniz Bölgesi Heyeti, Osmaniye'ye geldi.

Akil İnsanlar Akdeniz Bölgesi Heyeti Osmaniye'de
Akil İnsanlar Akdeniz Bölgesi Heyeti, Gala Tesisleri'nde Osmaniye'deki sivil toplum kuruluşları (STK) ve basın mensuplarıyla bir araya geldi. Heyet Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun toplantıya geç katılması nedeniyle eski Kayseri Belediye Başkanı Şükrü Karatepe başkanlığında yapılan toplantıya; Kadir İnanır, Lale Mansur, Tarık Çelenk, Muhsin Kızılkaya, Öztürk Türkdoğan, Hüseyin Yayman ve Nihal Bengisu Karaca katıldı.

Toplantıya, Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği, Emekli Astsubaylar Derneği, Muharip Gaziler Derneği ve EMŞAV temsilcilerinin davet edilmediği öğrenildi. Toplantı salonuna ise, listede ismi bulunanlar alındı

Bu arada polis, tesisler civarında geniş güvenlik önlemleri alırken, çevre il ve ilçelerden de takviye ekipler gönderildi. Toplantının yapıldığı tesisin önünden geçen D-400 karayolu trafik ekiplerince kapatılırken, ulaşım kontrollü bir şekilde sağlandı.

İçeride Akil İnsanlar heyetinin toplantısı sürerken, dışarıda da bir grup şehit yakını ve gazinin tepkisi vardı. Şehit yakınları, yolun karşısına alınarak polis bariyerleriyle çevrili alanda bekletildi. Daha sonra, şehit yakınlarını ve gazileri temsilen 2 kişi toplantıya alındı.

1996 yılında Güneydoğu’da görev yaparken mayına basarak bir bacağını kaybeden gazi emeklisi Başçavuş Cem Sefa Can (42), Akil İnsanlar heyetine tepki göstererek, "30 sene asker ve polis öldürenlere çık git deniyor. Olamaz böyle bir hukuk. Hangi devlet, hangi suçluyu bağışlama hakkına sahiptir? Nerede hukuk? Lütfen ayağa kalk Türkiye. Yazıklar olsun. Kendi vatanımda, kendi toprağımda bir konferansa giremiyorum. Bacağını kaybetmiş, kurşunlar yemiş, kollarında nice askerler, polisler şehit olmuş bir komutan burada toplantıya giremiyor. Bravo Türkiye. Dünden beri yalvarıyorum, konunun muhatabı benim, çağırın ne olur iki kelime konuşayım diyorum. Yangınıma bir kova su dökeyim diyorum" dedi.

Bir şehit yakını kadın ise, "Atatürk Cuma namazını kılıp gelirken meclise, diyorlar ki; 'koruma verelim ',o da 'bunlar benim düşmanım mı ki bana koruma lazım' diyor. Şimdi de akili korumalı, başkanı korumalı. Polise de yazık, onlarda ana kuzuları. Polisi düşünen var mı? Yazık çok yazık" diye tepki gösterdi.

Toplantıda, STK temsilcilerinin süreçle ilgili görüş ve fikirleri alındı. Toplantı sonrası açıklama yapan Şükrü Karatepe, “Sizler STK önderleri olarak buraya davet edildiniz ve geldiniz. Hepiniz hoş geldiniz. 2,5 saattir burada sabırla beklediniz. Bu toplantıda sürçü lisan ettimse affedin. Gayemiz burada olduğu gibi Türk milletinin farklı görüşlerini kardeşçe bir araya getirip, konuşması ve paylaşması ve bundan bir zenginlik doğmasıdır. Bunun için buraya geldik. Sizler de sabahın erken saatinde bir sürü engeli aşarak geldiniz. Bu muameleyi size layık görenlere sitem ediyorum. Gerek yok bu kadar yapmalarına. Ama biz söylemekle yetiniyoruz, bundan ileri gidemiyoruz” diye konuştu.

Toplantıyla ilgili değerlendirme yapan heyet başkanı Hisarcıklıoğlu da, “Sizlerin burada söylediklerinizi özet olarak hükümetimizin yetkililerine bildireceğiz. Bizim görevimiz, sizlerin bu çözüm süreci ile ilgili fikirlerinizi dinlemekti. İnşallah hepimiz görevimizi yapmış oluruz. Hepinize katıldığınız için teşekkür ediyorum. Allah hepimizin yolunu açık etsin” şeklinde konuştu.

Konuşmanın ardından, Akil İnsanlar heyetiyle toplantıya katılanlar hatıra fotoğrafı çektirdi. Bu arada sanatçı Kadir İnanır da hayranlarıyla bol bol fotoğraf çektirirken, yaptığı açıklamada, “Bu süreç başladığı andan itibaren halkın reaksiyonlarını hep beraber gördük. Ancak geçen 6 ayda ve ileriki zamanda akan kanın durması neticesinde, bu halkın kaygılarının tamamının ortadan kalkacağına inanıyorum. Bugün Osmaniye’de böylesine saygılı, böylesine özgürce, bütün fikirlerin tartışıldığı bir ortam görmek, benim iddia ettiğim bu savı gerçekleştirdi diye düşünüyorum. Gerçekten büyük misafirperverlik gördük. Bundan sonra bu ülkede önemli bir sorun olduğu zaman, işte böyle halkın gerçek temsilcilerine mutlaka gelecekler. Yani sadece siyasetle, siyasetçilerle bu halkın sorunları çözülemeyecek, halkın kendisine gelinecek. Biz hep konuşan Türkiye diyoruz. Bir ülke konuşmadığı zaman, ona hep darbe vururlar. Konuşan Türkiye’ye hiç kimse dokunamayacak, istikbalimizle, geleceğimizle, bu konuşan Türkiye’ye büyük ufuklar açılacak. Ben burada olmaktan çok mutluyum” ifadelerini kullandı. Bu arada duygulanan ve gözleri dolan İnanır, “Ben Karadenizliyim ancak, yarı Adanalı sayılırım. Burada ağabeyimin yakın bir arkadaşını gördüm. Onun için duygulandım” dedi.

Akil İnsanlar heyeti daha sonra Vali Celalettin Cerrah'ı ziyaret etti ve ardından Osmaniye’den ayrılarak Adana’ya hareket etti.
Kaynak: İHA