Diz Ağrılarında Yeni Tedavi Yöntemi

Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Cengizhan Doğan, “PRP tedavisi ile kanın iyileştirici gücünden yararlanıyoruz” dedi.

Diz Ağrılarında Yeni Tedavi Yöntemi
Her iki dizindeki şiddetli ağrılar nedeniyle yürüyemez duruma gelen 57 yaşındaki Hatice Ömür, Samsun Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi’ne başvurdu. Yapılan tetkiklerde, hastanın her iki dizinde hareket kısıtlılığı, eklem bölgelerinde harabiyet, ödem, kondramalazi ve menüsküs tespit edildi. Hasta, kilolu olmasının da etkisi ile günlük işlerini yapamaz oldu. Tedaviden daha iyi sonuç alabilmek için hasta öncelikle zayıflama programına alındı.

Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Cengizhan Doğan, hastaya 3 hafta boyunca fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulandığını söyledi.

Doğan, “Buradaki amacımız eklem hareketini tekrar sağlamaktı, diz etrafındaki kas-bağ gruplarını kuvvetlendirerek stabilizasyon sağlandı” diye konuştu.

Dr. Doğan, bu tedavinin ardından da Hatice Ömür’e yeni tedavi yöntemlerinden biri olan PRP uygulandığını açıkladı.

Uzm. Dr. Doğan, “Son yıllarda yeni tedavi yöntemlerinden biri olan eklem içi PRP(plazma rich platelet) her iki diz ekleme uygulandı. Hasta beşinci haftada kontrole çağrıldığında eklem hareket açıklığının ilk gelişine göre yüzde 60 arttığı, ödemin dağıldığı ağrı kesici ilaç kullanmamasına rağmen ağrısının azaldığı tespit edildi. Hastaya ev egzersizleri programına devam etmesi önerildi, 3 ay sonra kontrole çağırıldı” şeklinde konuştu.

PRP NASIL BİR TEDAVİ YÖNTEMİDİR?
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Cengizhan Doğan şu bilgileri verdi: “PRP yeni tedavi yöntemi olup, son yıllarda Amerika’da yaygın olarak kullanılmaya başlamıştır. Avrupa ülkelerinde ve Türkiye’de de hastalara yeni uygulanmaktadır. Kanın tedavi edici gücü pek çok alanda kullanılmaktadır. Bu tedavi yönteminde hastanın kendi kanından 100-150 cc yani bir çay bardağı kadarı alınarak özel bir işlemden geçiriliyor. Trombositten zengin plazma PRP (platelet rich plasma) kısmı alınarak tedavi edilmek istenen bölgelere enjekte ediliyor. Bu sayede bu bölgenin hücrelerini aktive eden growth faktör (iyileştirici, tamir edici) salgı sayesinde kök hücre göçü oluşuyor. Yeni gelen hücreler kolejen sentezini arttırarak dokunun iyileşmesini sağlıyor. PRP’nin, hastanın kendi kanından alınarak yapılması nedeniyle hiçbir yan etki içermiyor. Hastalar yapılan tedavi sonrası günlük hayatına devam edebiliyor. Tedaviden önce lokal anestezik uygulanması hastaların ağrı duymasını engelliyor. PRP’nin kullanıldığı alanlar: Topuk dikeni(epin calcanei), kas problemleri(kas yırtıklatı, zorlanmalar vs.), diz bağ zorlanmaları, dejeneratif diz hastalıkları(diz, kalça, omuz, ayak bileği kireçlenmelerinde), patella tendiniti ayak bileği burkulmaları, achilles tendon yaralanmaları, plantar fasciitis, menisküs yırtıkları, disk hernisi (bel fıtığı), myofasial ağrılar (kulunç ağrısı olarak bildiğimiz kas gerginliklerinde), kronik bel ağrıları, saç dökülmesini önlemek, yüz gençleştirmek amacıyla, iyileşmeyen yaraların tedavisinde, omuz eklemi (rotator cuff) yaralanmaları, tenisçi dirseği (lateral epikondilit), golfçu dirseği (medial epikondilit).”
Kaynak: İHA