Bina Yalıtımı Sadece Kış İçin Değil Yaz İçin De Lazım

AKSARAY - Makine Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Mete Kalyoncu, "Vatandaşlarımız yalıtımın sadece soğuklarda işe yaradığını zannediyor. Oysaki sıcak havalarda da oldukça faydalı" dedi.

Kalyoncu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünya üzerindeki birincil enerji kaynaklarının hızla tükenmesi üzerine gelişmiş ülkeler başta olmak üzere tüm ülkelerin enerji ihtiyaçlarını kontrol altına alma ve enerjiyi etkin kullanma yöntemleri geliştirdiğini söyledi.

Konutlarda kullanılan enerjinin büyük kısmının ise ısıtma ve soğutma amaçlı olarak tüketildiğine dikkat çeken Kalyoncu, "Söz konusu bu enerjinin etkin kullanılması, ısı yalıtımı ile sağlanabilir. Yapılarda ısı yalıtımı enerjiden tasarrufun yanı sıra gaz, kurum ve toz emisyonunu azaltıp çevre kirliliğini de önler. Sağlıklı ve rahat yaşam sadece uygun ısı ve nem şartlarına sahip olan mekanlarda mümkündür. Uygun yapılan bir yalıtımla kışın evimizin içerisi sıcak, yazın ise serin olur" diye konuştu.

Isı yalıtımının hem ekolojik hem de ekonomik açıdan yararlı ve çok kısa sürede geri kazanılan bir yatırım olduğunu dile getiren Kalyoncu şunları ifade etti:

"En ucuz yakıt, ancak tasarruf ilkelerine uyularak tüketilebilir. Akılcı bir tüketim ve enerji tasarrufu politikasıyla, hem ısınma ve soğutma çok daha ucuz ve ekonomik kılınabilir. Ülkemizde, tüm enerji kullanım alanlarında olduğu gibi bina ısıtmasında da enerji verimi, batı ülkelerinden yaklaşık iki kat daha düşüktür. Yürürlükte olan kanun, yönetmelik ve standartlara esas olarak, yeni yapılmış binalarda bu mevzuatlara uymayan bina oranı; ortalama olarak yüzde 70 civarındadır. Gelişmiş ülkelerde ısı yalıtımı konusunda çeşitli hedefler saptanmıştır. Örneğin, İngiltere binaların ısı yalıtım seviyelerini arttırarak, iki yeni enerji santrali yatırımından tasarruf etmeyi planlamaktadır. Almanya'da sürekli ısı giderlerini azaltmak için ısı yalıtım yönetmeliğinde değişiklikler yapılmakta, ısı yalıtım malzemelerinin kalınlıkları arttırılmakta ve eski binalar için kredi sağlanarak ısı yalıtım seviyesi yükseltilmektedir."

-Yalıtım sadece kış için değildir

Isı yalıtımı konusunda vatandaşların bilgilerinin eksik olduğunu, bu nedenle yalıtım yaptırma oranlarının düşük kaldığını idafe eden Kalyoncu, "Vatandaşlarımız yalıtımın sadece soğuklarda işe yaradığını zannediyor. Oysaki sıcak havalarda da oldukça faydalı. Binalarda yapılan ısı yalıtımı kışın ısının dışarı çıkmasını engellediğigibi yazında ısının içeri girmesini engelliyor. Kış aylarında gerek doğalgaz, gerekse sobayla ısıtılan mekanlardaki sıcak hava, duvarlar, pencereler ve bazı birleşme noktalarından dışarı çıkmakta ve hem mekan gerekli sıcaklığa ulaşamamakta, hem de ısınma giderlerinde artışlar yaşanmakta. Bu konu yaz aylarında da yaşanmaktadır. Yani yalıtım sadece kış ayları için değil yaz ayları içinde gerekli bir konu. Binalarda yapılan yalıtım, 4 mevsim hem tasarruf sağlar, hem de yaşam kalitemizin artmasını ve daha rahat ortamlarda yaşamımızı sürmemizi sağlar" ifadelerini kullandı.

-Tasarruf için öneriler

Binalarda yapılacak yalıtımın kendini 2 ila 5 yıl içinde amorti edeceğini ifade eden Kalyoncu, binalarda ısıtma ve soğutma giderlerinin azaltılması için şu önerilerde bulundu:

"Pencerelerde çift cam ya da çift pencere kullanılmalıdır. Radyatörlerin önüne ve üstüne eşya, mobilya, mermer konmamalıdır. Radyatörlerin arka yüzüne bakan duvar, ısı yansıtma özelliği olan parlak, metal katkılı malzemeyle kaplanmalıdır. Oturma odaları için 22, yatak odaları için ise 20 derece sıcaklık önerilir. Ancak, bu sıcaklıklar 10 derece düşürerek oturma odalarında 21, yatak odalarında ise 19 derece seçilirse, toplam yakıt tüketimi yüzde 7 azalacaktır. Kullanılmayan oda, kiler, antre ve merdiven radyatörleri, banyo yapılmayan günler de banyo radyatörleri kısılmalıdır. Evlerde bulunan klimaların yıllık bakımları muntazaman yapılmalı, polen filtreleri değiştirilmelidir. Klimanın dış ünitesiyle iç ünitesi arasındaki mesafe uzun olmalalıdır. Mesafe ne kadar uzarsa, klimanın soğutma özelliği o kadar azalacaktır. Klima çalıştırılan odanın kapı ve pencereleri uzun süre açık tutulmamalı, kısa süreli havalandırma amacıyla açılmalıdır. Oda sıcaklığı 21 derece civarında tutulmalıdır."

Kaynak: AA