Tarım İşçileri Zor Şartlarda Çalışıyor

Her yıl onlarca mevsimlik tarım işçisinin hayatını kaybettiği Türkiye’de Adıyaman’dan başka illere çalışmaya giden mevsimlik tarım işçileri 10 kişinin hayatını kaybettiği son kaza sonrası tedirginlik yaşıyor.

Tarım İşçileri Zor Şartlarda Çalışıyor
Adıyaman Gölbaşı karayolunda tarım işçilerini taşıyan minibüsün kaza yapması ve 10 tarım işçisinin hayatını kaybetmesinin ardından gözler tarım işçilerinin yaşam koşullarına çevrildi. 10 kişinin öldüğü, 14 kişinin yaralandığı kazada 15 kişi kapasiteli bir minibüse 24 kişinin bindirilmesi, meydana gelen kazada can kaybının artmasına neden olmuştu.

Zor şartlar altında çalışan mevsimlik tarım işçileri, çalıştıkları alana gidiş gelişlerde tehlikeli yolculuk yapıyor. Adıyaman merkeze bağlı Kulafhöyük köyünde biber çapası yaptıktan sonra Adıyaman’a dönerken kaza yapan tarım işçilerinin çalıştıkları tarlada şimdi işçiler çalışmıyor. Tarlanın kenarında ölen ve yaralanan işçilere ait eşyaları hala duruyor.

Aynı köyde farklı tarlalarda çalışan ve bayanlardan oluşan mevsimlik tarım işçileri, kazanın şokunu üzerlerinden atamazken zorlu koşullara rağmen günlük 25-30 TL arasında değişen yevmiye ile çalışıyorlar. Kavurucu güneşin altında, yüzlerini kapatarak sıcaktan korunuyorlar. Küçük yaşta çocuklarda anneleriyle tarlaya geliyor.

Adıyaman Mevsimlik İşçiler Derneği Başkanı Mehmet Gürbüz, kaza yapan işçilerin çalıştıkları tarlalara giderek, işçilerle konuştu.

Amaçlarının mevsimlik tarım işçilerinin yaşam ve çalışma koşullarını üst seviyelere çıkarmak olduğunu söyleyen Gürbüz, özellikle mevsimlik tarım işçilerini taşıyan araçlar üzerinde jandarma ve polisin daha sıkı denetim yapması gerektiğini vurguladı.

Mehmet Gürbüz, işçileri taşıyan minibüslere fazla yolcu bindirilmemesi gerektiğini belirterek, son kazada trafik kurallarına uyulması halinde bu kadar can kaybının olmayacağını dile getirdi.

Mevsimlik tarım işçisi olarak çalışan bayanlar ise, mecburiyetten zorlu koşullarda çalışmak durumunda olduklarını, yevmiyelerin çok düşük olduğunu ifade ettiler.
Kaynak: İHA