Samsun Vali Yardımcısı Kubalı Açıklaması

Samsun Vali Yardımcısı Hakan Kubalı, Samsun'da Türkiye ortalamasının üstünde ekmek israfı olduğunu belirtti.

Kubalı, Türkiye'de ekmek israfını önleme kampanyası kapsamında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Mühendislik Fakültesi ve Toprak Mahsulleri Ofisi Samsun Bölge Müdürlüğü'nce düzenlenen "Ekmeğini ve Geleceğini İsraf Etme" konulu panelin açılışında konuştu.

Konuşmasında "Ekmek yoksulun gıdasıdır" diyen Kubalı, ekmeğin her dönem tüketiminin fazla olduğunu söyledi.

Türkiye'de ekmek israfının her yıl artış gösterdiğini belirten Kubalı, şöyle devam etti:

"Türkiye'de bir yılda 2,1 milyar adet ekmek çöpe atılıyor. bunun değeri 1,5 milyar lira. Bu parayla 80 hastane, 500 okul yapılabiliyor. Samsun'da ise bir yılık ekmek israfı ile 4 okul veya 500 yatak kapasiteli bir hastane yapılabiliyor. Samsun'da Türkiye ortalamasının üzerinde ekmek israfı var. Samsun'da en çok ekmek yurtlarda israf ediliyor. Bunu önlemek için gerekli çalışmaları yapıyoruz. Ancak konu restoranlar ve evler olunca yapabildiğimiz tek şey insanları uyarmak oluyor. Ekmek ihtiyacı kadar alındığında israf edilmez. Çok ekmek alıp bozulmasından ziyade az alıp ihtiyaç olduğunda tekrar almak çok daha mantıklı. Ekmeğin içinde en kutsal emek olan insan emeği var. Ekmek bedava değil, sizin emeğinizdir. Ekmek israfını önlemek için kaliteli ekmek almalı ve ekmeği iyi bir ortamda saklamalıyız. Siz gençlerimizin ekmek israfı konusunda öncü olacağınıza inanıyorum. Biz cumhuriyeti yoktan kurduk. Ekmeğin değerini en çok Türk milleti bilir. Önemli olan vatanımızı kalkındırmaktır ve bu siz gençlerle mümkün olacaktır. Başlatılan kampanyanın başarılı olması Türkiye'nin kalkınması demektir."

-"İnsan eskitilmeyecek kadar değerli bir varlıktır"

Samsun İl Müftüsü Yrd. Doç. Dr. Hayrettin Öztürk ise, israfın gereksiz ve yersiz harcama olduğunu ifade etti.

Yapılan israfların içinde en büyüğünün insan israfı olduğunu açıklayan Öztürk, şu ifadelerde bulundu:

"Biz, birbirimize küsüyoruz, kırıyoruz Allah'ın değer verdiği insanı israf ediyoruz. İnsan eskitilmeyecek kadar değerli bir varlıktır. İnsana değer vermek lazımdır. Biz neden insanlara yük oluyoruz da yük almıyoruz- En büyük yük insan yüküdür. İnsan başkalarına yük olunca karşısındakini israf eder. Bizler yaratılmadan önce kainat yaratıldı. Bu sarayın en değerli maddesi bizleriz. Allah bizlere bu kadar emek verdikten sonra kendisine küfür edene bile ekmeğini verirken bizlere ne oluyor da küsüyor, konuşmuyoruz- Hayattaki en büyük israflar, insanı, hayatı ve zamanı israf etmektir. İnsanların değerini bilmedikleri en önemli şey zamanlarıdır. Hiçbir şey için yarın demeyin. Zaman öyle hızlı geçiyor ki, daha çocuğum derken bir bakıyorsun yaşlanmışız. Hepimiz en güzel olmak için uğraşırken şunu atlıyoruz. Farklılığımız Allah'ın bir rahmetidir. Peygamberimiz, 'ekmeğe hürmet ediniz' buyurmuştur. Zira Allah ekmeğe değer vermiştir. Elimize geçen parayı idareli kullanmak iktisattır. Yardımlaşmada bile israf vardır. İnsan varlığının üçte birini yardım etmek için kullanabilir. Bir müftü olarak söylüyorum cami israfımız dahi var. Anne babanızı, eşlerinizi israf etmeyin. İnsan çok değerlidir. İnsanın değerini bilirsek ekmeğin de, zamanın da değerini biliriz. Hayatınızı israf etmeyin ve geleceğinizi tahrip etmeyin."

-"Günlük enerjimizin büyük bir bölümünü ekmekten karşılıyoruz"

OMÜ Samsun Sağlık Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Aliye Özenoğlu ise insanların günlük enerjilerinin büyük bir bölümünü ekmekten karşıladıklarını kaydetti.

Ekmek tüketiminin kişi başına günde 185 gram olduğunu anlatan Özenoğlu, ekmek tüketiminin alışkanlıklara, enerji tüketimine, yaşa, cinsiyete, beslenme alışkanlıklarına, mevsime ve bireyin ruh durumuna göre değişim gösterdiğini anlattı.

Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Münir Anıl ise, zahmetli ve özenli bir üretim süreci olan ekmeği hayıflanmadan çöpe atmanın emeğe büyük bir saygısızlıkt olduğunu vurguladı.

Muhabir: Mehmet Kumcağız

Yayıncı: Dilek Sezen
Kaynak: AA