Bir Dönem Bodrum Sandaleti Ustası Ali Güven İle Çalışan Bostancı, Güven'in Vefatının Ardından Mesleğini Eşi ve Oğlunun Desteğiyle Sürdürüyor

Bodrum'un sandalet ustası merhum Ali Güven'in yolundan ilerleyen Mustafa Bostancı, eşi ve oğluyla sandalet üretmeye devam ediyor.

İstanbul'da ayakkabı ve terlik üzerine çalışıp emekli olduktan sonra Bodrum'a yerleşen Bostancı, Bodrum sandaleti ustası Ali Güven ile çalışmaya başladı.

Güven'in 2010 yılında yaşamını yitirmesinin ardından Bostancı, Bodrum sandaletlerini üretmeye eşi Nurhan ve oğlu Güçlü Bostancı ile devam etti.

Yalıkavak beldesinde dükkanı bulunan Bostancı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ayakkabı yapmaya 1963 yılında İstanbul'da başladığını, emekli olduktan sonra Bodrum'a yerleştiğini söyledi.

Bir dönem birlikte çalıştığı sandalet ustası Ali Güven'in ölümünden duyduğu üzüntüyü dile getiren Bostancı, şöyle konuştu:

"Ali Güven hocamız vefat ettikten sonra Bodrum'daki sandaletçi arkadaşlar yetim kaldı. Çünkü Ali Güven bu işin uzmanı olduğu, Bodrum sandaletlerinin mucidi olduğu için sandaletçi arkadaşlar ondan esinlenerek bu işe başlamıştı. dedim. Bu mesleğe 50 senemi verdim. Şu anda Bodrum'da 10 kadar sandalet üreticisi var."

Sandaletleri üretmesine eşi ve oğlunun kendisine yardımcı olduğunu belirten Bostancı, "Kalıp montajı kendim, eşim ise aksesuarlarını yapıyor. Oğlum da bana yardım ediyor. Şu anda yeni başladığım için ailemle devam ediyorum. Yılda 15-20 bin arasında sandalet üretiyorum. Bunların da yaklaşık 5 binini yurt dışına ve ilçeye gelen yabancılara satıyorum" dedi.

Ürettiği model sayısının 75'e ulaştığını, internet aracılığıyla yurt içi ve dışına Bodrum sandaleti sattığını anlatan Bostancı, özellikle Yunan adalarından gelen turistlerin sandaletlere büyük ilgi gösterdiğini kaydetti.

Mustafa Bostancı'nın oğlu Güçlü Bostancı ise sandaletlerin sağlıklı yapısıyla tercih edildiğini söyledi.

Nurhan Bostancı ise eşine yardım etmek için terlik aksesuarı ördüğünü dile getirdi.

Bir sandaletin süslemesinin çok vakit aldığını ifade eden Bostancı, Bodrum sandaletlerini sevdiren unsurun süslemeleri olduğuna dikkati çekti. Süslemesi yapılan sandaletin daha otantik olduğunu belirten Bostancı, "Sandalet almaya gelenler önce süslemelerine bakıp sonra alıyor. Bodrum'da daha değişik modeller üretmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz" diye konuştu.

Bodrum sandaletlerini tercih eden Ali Özçelik de sandaletlerin yazın ayağı terletmediğini ve sağlıklı olduğunu söyledi.

Muhabir: Ali Ballı

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
Kaynak: AA