"9 Mayıs Avrupa Günü", Makedonya ve Arnavutluk'ta Kutlandı

"9 Mayıs Avrupa Günü", Makendonya ve Arnavutluk'ta düzenlenen törenlerle kutlandı.

Makedonya'nın başkenti Üsküp'teki etkinliklerin adresi, Makedonya Bilim ve Sanatlar Akademisi oldu.

Avrupa Birliği Makedonya Misyon Şefliği ile Hırvatistan'ın Üsküp Büyükelçiliğinin düzenlediği törene, Makedonya Adalet Bakanı Blerim Beceti, AB Makedonya Misyon Şefi Aivo Orav, Hırvatistan'ın Üsküp Büyükelçisi Zlatko Kramariç, Makedonya Anayasa Mahkemesi Başkanı Branko Naumoski, Hırvatistan Anayasa Mahkemesi Başkanı Yasna Omeyets ve çok sayıda bilim adamı katıldı.

AB'nin Makedonya Misyon Şefi Orav, burada yaptığı konuşmada, Hırvatistan'ın AB üyesi olması dolayısıyla tebriklerini iletti.

Orav, Hırvatistan'ın AB üyeliğinin, tüm bölge ülkeleri için teşvik edici olacağını söyledi.

Hırvatistan'ın Üsküp Büyükelçisi Kramariç de bölge ülkelerinin, Hırvatistan'ın AB üyeliği konusundaki tecrübelerinden faydalanması gerektiğini belirterek, AB üyeliğinin, her ülkeye büyük getirileri olacağını kaydetti.

-Arnavutluk'ta Avrupa Günü-

Arnavutluk Cumhurbaşkanı Buyar Nişani, 9 Mayıs Avrupa Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında, 9 Mayıs'ın, Avrupa'da barış ve birlik günü olarak kutlandığını belirtti.

9 Mayıs Avrupa Günü'nün aynı zamanda, barış, istikrar ve kalkınma adına yaptığı katkılardan dolayı AB'ye teşekkür edilmesi gereken bir gün olduğunu ifade eden Nişani, Arnavutluk'un, AB standartlarını uygulamak adına kendisinden istenen reformları yapmaya devam edeceğini belirtti.

Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa ise mesajında, ana muhalefet Sosyalist Parti'ye Arnavutluk'un AB'ye aday ülke statüsü almasını sağlayacak 3 kanun teklifinin Meclisten geçirilmesi için destek çağrısında bulundu.

Arnavutluk'un başkenti Tiran'da, 9 Mayıs Avrupa Günü dolayısıyla bazı kültürel etkinlikler de düzenlendi.
Kaynak: AA