Saraybosna Mevlevihanesi Selçuklu’nun Katkılarıyla Yeniden Açılıyor

Konya’nın merkez Selçuklu İlçe Belediyesi, Bosna Hersek’le olan kültürel bağlarını güçlendirecek önemli bir projeyi hayata geçiriyor.

Saraybosna Mevlevihanesi Selçuklu’nun Katkılarıyla Yeniden Açılıyor
Saraybosna’nın Stari Grad Belediyesi ile olan kardeş belediye ilişkisi çerçevesinde yaptırılan Saraybosna Mevlevihanesi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun da katılımı ile 8 Mayıs 2013 Çarşamba günü açılıyor.

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'nın Milyatska Nehri kenarındaki Bentbaşı mevkisinde bulunan ve 1950'lerde Yugoslavya dönemindeki kültürel talanda yıkılan tarihi Saraybosna Mevlevihanesi Selçuklu Belediyesi'nin maddi desteği ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı’nın (TİKA) çalışmaları ile yeniden inşa edildi. Başkente hakim bir tepede, tarihi Sarı Tabya'nın hemen altında ve Bosna- Hersek'in ilk Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç'in mezarına 50 metre uzaklıkta bulunan Saraybosna Mevlevihanesi’nin açılışı Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun da katılacağı programla 8 Mayıs 2013 Çarşamba günü gerçekleştirilecek.

Türkiye ve Bosna Hersek arasındaki tarihi, kültürel ve sosyal bağların tarihin her döneminde güçlenerek devam ettiğini belirten Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “Selçuklu Belediyesi olarak bu bağların güçlenmesi adına Saraybosna’nın Stari Grad Belediyesi ile ‘Kardeş Şehir’ protokolü imzaladık. İki halk arasındaki derin tarihi ve kültürel bağların gelişmesi ve güçlenmesi amacı ile imzalanan bu protokol çerçevesinde ‘Saraybosna Mevlevihanesi’nin yapımını tamamladık. Dışişleri Bakanımız Ahmet Davutoğlu’nun da katılımları ile açılışını gerçekleştireceğiz. Hz. Mevlanın bizlere mirası olan kardeşlik adına güzel bir projeye imza atıldı. Mevlevihanenin yapımında katkılarından dolayı TİKA’ya ve emeği geçen herkese teşekkür ediyor, hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Saraybosna Mevlevihanesi'nin inşaatının Selçuklu Belediyesi'nin katkıları sayesinde tamamlandığını belirten TİKA Saraybosna Koordinatörü Zülküf Oruç da, ”Açılışını gerçekleştireceğimiz Mevlevihane Selçuklu Belediyesi tarafından Saraybosna'ya verebilecek en güzel hediyedir” dedi.
Kaynak: İHA