Muğla Milli Eğitim Müdürlüğü Tarafından Ab Hayatboyu Öğrenme ve Gençlik Programları Kapsamında "geçmişini Bilmeyen Geleceğini Bilemez, Öyleyse Tarihle Öğret" Adlı Comenius Bölgesel Ortaklık Projesi Kapsamında

İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından AB Hayatboyu Öğrenme ve Gençlik programları kapsamında "Geçmişini Bilmeyen Geleceğini Bilemez, Öyleyse Tarihle Öğret" adlı Comenius Bölgesel Ortaklık Projesi kapsamında antik kantte "Archetory Festivali" düzenlenecek.

Muğla Milli Eğitim Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, festivalin projenin uluslararası tabandaki İtalyan ortakları ile yapılacağı belirtildi.

İngilizce arkeoloji ve tarih kelimelerinin birleştirilmesiyle adını alan projenin faaliyetlerine 2011 yılında başlandığı, projede geçmişte farklı coğrafyalarda aynı uygarlıklara ev sahipliği yapmış, bu nedenle benzer tarihi-kültürel değerlerin izlerini taşıyan iki ülkenin tarih ve kültür paylaşımını sağlamanın amaçlandığı bildirildi.

Stratonikeia Antik Kenti'nin proje çalışma alanı olarak belirlendiği kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Stratonikeia Antik Kenti, uzun tarihi sürecinde antik dönem, Osmanlı ve cumhuriyet dönemi olmak üzere üç farklı döneme şahitlik etmiş. Bu dönemlere ait önemli kanıtları barındırdığından dünyada eşine az rastlanır tarihi kentlerden biri olarak bilinmektedir. Dünyanın en büyük mermer antik kenti olan Stratonikeia, M.Ö. 3. yüzyılda Antik Roma uygarlığını, ardından Osmanlı kültürünü ve Cumhuriyetin ilk yıllarını kentin dokusunda bir araya getirmiş tek örnektir. Mimarisi, sokakları, sütunları ve kemerleri ile bu üç uygarlığın temsilcisi olmuştur. Proje ile ilimizin saklı mirası olan bu tarihi kenti, bölge halkına tanıtmak, sonraki kuşaklara aktararak tarih bilinci oluşturmak ve uluslararası alana taşımak hedeflenmiştir."

16-17 Mayıs'ta düzenlenecek festival kapsamında Lagina Antik Kenti'nden Stratonikeia Antik Kentine kutsal yürüyüş, Stratonikeia da anahtar teslimi, proje ortaklarının tanıtımı, örnek kazı çalışmaları, Stratonikeia Antik Kenti'nde konser, Gladyatör Akhilleus koşusu ve tiyatro gösterimi yapılacak.

Muhabir: Durmuş Genç

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
Kaynak: AA