İl Genel Meclisi Başkanı’ndan Oka’ya Sert Eleştiri

Çorum İl Genel Meclisi Başkanı ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Eker, geçtiğimiz günlerde açıklanan OKA’nın 2013 yılı teklif çağrı sonuçlarına tepki göstererek, OKA projelerinde Samsun’un adeta bir ‘saltanat’ sürdüğünü iddia etti.

İl Genel Meclisi Başkanı’ndan Oka’ya Sert Eleştiri
İl Genel Meclisi Mayıs ayı toplantısında konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İl Genel Meclisi Başkanı Mustafa Eker, 30 Nisan’da açıklanan 2013 yılı teklif çağrı sonuçlarına OKA Yönetim Kurulu toplantısında ‘hayır’ şerhi koyarak tepkisini açık bir biçimde dile getirdiğini ifade etti.

Eker, yapılan haksızlığa Çorum halkının da kayıtsız kalmamasını istedi. OKA’nın 2013 yılı teklif çağrı sonuçlarına göre “Dezavantajlı Gruplara Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı” kapsamında Amasya, Çorum, Samsun ve Tokat’tan toplam 45 proje sunulduğunu ve bağımsız değerlendirme kurulu tarafından değerlendirme sonucunda Amasya’dan 5, Çorum’dan 4, Samsun’dan 11 ve Tokat’tan ise 6 projenin kabul edildiğini hatırlattı. Yapılan bu değerlendirmeye göre kabul edilen 26 projenin yüzde 23’ü’nün Amasya, yüzde 10.34’ünün Çorum’a, yüzde 45.25’isinin Samsun’a ve yüzde 21.06’sının ise Tokat’a ait projeler olduğunu kaydeden Eker, buna göre Amasya’nın 1 milyon 411 bin TL, Samsun’un 2 milyon 749 bin TL ve Tokat’ın ise 1 milyon 279 bin TL kaynak kullanırken, bu programda Çorum’a düşen payın 634 bin TL olduğunu belirtti.

“Dezavantajlı Gruplara Yönelik Sosyal İçerikli Mali Destek Programı” kapsamında ise Amasya’dan 13, Çorum’dan 19, Samsun’dan 22 ve Tokat’tan 24 olmak üzere toplam 78 proje sunulduğunu anlatan Eker, “Yapılan değerlendirme sonucunda ise Amasya’dan 5, Çorum’dan 8, Samsun’dan 7 ve Tokat’tan 8 olmak üzere toplam 28 proje kabul edilmiştir. Kabul edilen projelerin yüzde 15.84’ü Amasya’ya, yüzde 32’si Çorum’a, yüzde 24’ü Samsun’a ve yüzde 27.19’u Samsun’a ait projeler olurken, Amasya’ya 304 bin TL, Çorum’a 630 bin TL, Samsun’a 466 bin TL, Tokat’a ise 523 bin TL kaynak aktarımı söz konusu olacaktır. 2013 yılı teklif çağrı sonuçlarını genel olarak değerlendirdiğimizde ise Samsun 3 milyon 215 bin TL ile birinci olurken, Tokat 1 milyon 803 bin TL ile ikinci, Amasya 1 milyon 716 bin TL ile üçüncü, Çorum ise 1 milyon 264 bin TL ile son sırada yer almıştır” dedi.

Açıklanan 2013 yılı OKA teklif çağrı sonuçlarının açık ve net olduğunu ve Çorum’a açık biçimde haksızlık yapıldığını savunan Eker, ortaya çıkan bu topluyu OKA Yönetim Kurulu toplantısında gündeme getirdiğini ve oluşan bu tablonun kendisine yeterince izahının yapılamadığını kaydetti.

Samsun’un 2013 yılı teklif çağrı programından Çorum’dan 2.5 katı daha fazla pay almasının kabul edilemeyeceğini dile getiren Eker, bu durumun adalet ve hakkaniyet duygularıyla kesinlikle bağdaşmadığını savundu. Yapılan bu haksızlığın sadece bağımsız değerlendiricilerin üzerine atılarak izah edilemeyeceğini vurgulayan Eker, kendisinin de bu haksızlığa tepki göstermek amacıyla OKA Yönetim Kurulu üyesi sıfatıyla karara şerh koyduğunu açıkladı.

Samsun tarafından yapılan bu haksızlığın OKA’nın kuruluş felsefesi ve ruhuna aykırı olduğunu dile getiren Mustafa Eker, alenen yapılan bu haksızlığı Çorum olarak kabul etmelerinin mümkün olmadığını ve yapılan haksızlığın giderilmesi konusunda her türlü girişimde bulunacaklarını ifade etti.

OKA’nın sadece Samsun’un değil, aralarında Çorum’un da bulunduğu Samsun, Amasya ve Tokat illerinin bölgesel kalkınmalarına olanak sağlayarak iller arasındaki ortaklık kültürünü geliştirmek adına oluşturulan bir yapı olduğunu söyleyen Eker, bu anlamda Samsun’un ‘nalıncı keseri’ gibi OKA projelerini sürekli kendisine yontmasının doğru olmadığını kaydetti.

2013 yılı OKA teklif çağrı sonuçlarında Çorum’un sınıfta bırakılmasının nedenlerinin kamuoyuna açıklanmasını isteyen İl Genel Meclisi Başkanı Mustafa Eker, “Sürekli gerilerde kalan Çorum ili proje teklifleri nitelik olarak yetersiz midir? Böyle ise Çorum ili KOBİ mali destek projesinde neden birinci olmuştur? Eksiklerimiz varsa bu konuda kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları bir araya gelerek durum değerlendirmesi yapacak mıdır?” diye konuştu

Kaynak: İHA