Diyarbakır Halk Sağlığı Müdürü Aslan'ın Açıklaması

Dünyada astımdan yıllık ölümlerin 250 bin kişi olduğu tahmin edildiği bildirildi.

Diyarbakır Halk Sağlığı Müdürü Dr. Fatih Mehmet Aslan, "Dünya Astım Günü" dolayısıyla yaptığı açıklamada, astımın tekrarlayan nefes darlığı, hırıltı, göğüste baskı hissi ve öksürük yakınmaları ile kendini gösteren kronik bir solunum yolu hastalığı olduğunu ifade ederek astım belirtilerinin şiddetinin kişiden kişiye ve aynı kişide de zamanla değişebildiğini belirtti.

Türkiye'de yaklaşık her 12-13 erişkinden biri ve 7-8 çocuktan birinin astım hastası olduğunu bildiren Aslan, şunları kaydetti:

"Dünyada astımdan yıllık ölümlerin 250 bin kişi olduğu tahmin edilmektedir. Ülkemizde astımlı hastaların yüzde 10'undan fazlasının halen sigara içtiği ve yüzde 30-40'nın obez olduğu bildirilmiştir. Sigarayı bırakmanın ve obez hastaların kilo vermesinin astımın kontrolünü kolaylaştırdığı görülmüştür.

Astım için Küresel Girişim önderliğinde sürdürülen Dünya Astım Günü aktiviteleri ve bu konudaki diğer çabalarla önümüzdeki 5 yılda astıma bağlı hastanede yatışların yüzde 50 azaltılmasına yönelik bir kampanya başlatılmıştır. Bu amaca ulaşmak için astım hastalığının önemi ve hastalığın kontrol kavramı konusunda farkındalık oluşturulmaya çalışılmaktadır. Erişkinlerde iş gücü, çocuklarda okul devamlılığında azalmaya neden olan bu hastalık için başta hastalar olmak üzere hasta yakınları, sağlık personeli ve eczacıların bilgilendirmesi önem kazanmaktadır."

"Dünya Astım Günü" dolayısıyla yapılan ortak aktiviteler çerçevesinde yarın Mega Center AVM'de astım standının kurulacağını bildiren Aslan, "Tüm halkımızı bu standımıza davet ediyoruz. Standımızda Erişkin ve Çocuk Astımı ile ilgili bilgiler içeren broşürler dağıtılacaktır. Standımızı ziyaret eden astım hastası vatandaşlarımıza Astım Kontrol Testi yapılacak ve astım hastalığı ile ilgili sorular cevaplandırılacaktır" diye konuştu.

Muhabir: Ahmet Kaplan

Yayıncı: Necdet Doğruyol
Kaynak: AA