Obama'nın önündeki Suriye planı

Suriye krizine müdahale için karar aşamasındaki Obama yönetiminin önünde 5 seçenek olduğu bildirildi.

Obama'nın önündeki Suriye planı
Suriye krizine müdahale için karar aşamasındaki Obama yönetiminin önündeki 5 seçeneği BBC Savunma Muhabiri Jonathan Marcus derledi.

MUHALİFLERE SİLAH DESTEĞİ

İsyancılar Körfezdeki destekçileri üzerinden halihazırda zaten silah alıyorlar.Eğer Amerika Birleşik Devletleri, anti-tank, uçak savar füzeleri gibi daha kilit silahları sağlamaya başlar ve isyancılara taktik eğitim ve iletişim desteği sağlarsa bunun dengeleri değiştiren bir etkisi olabilir. Ancak bu hamlenin Washington-Moskova ilişkilerine zarar verme potansiyeli var.

HAVADAN NOKTA SALDIRISI

Saldırılar, uçakların yanı sıra, Akdeniz'deki savaş uçakları ve denizaltılar üzerinden de gerçekleştirilebilir. Ancak bu seçeneğin kullanımında da ciddi sınırlamalar var ve bu sınırlamaların en başında, Suriye yönetiminin elindeki kimyasal silahların bulundukları yerlerin vurulmasının, bu kimyasal maddelerin yayılmasına yol açıp açmayacağı...

GENİŞ HAVA SALDIRISI

Bu noktada Suriye'nin hava savunma sistemlerinin ne durumda olduğu sorusu öne çıkıyor. Suriye'nin Libya'dan çok daha gelişmiş hava savunma sistemlerine sahip olduğu açık. Suriye hava savunma sisteminin alt edilemez olmadığı göz önüne alınsa bile, Amerikan toplumunun Suriye'ye karşı bu tür büyük bir operasyona pek de sıcak bakmadığı ortada.

UÇUŞA YASAK BÖLGE


Bazıları, Türkiye'de konuşlandırılmış Patriot füzeleriyle, Suriye'de bir uçuşa yasak bölge oluşturulması gerektiğini savunuyor. Ancak bunun için yine de uçakların kullanılması gerek ve bu da üst maddede sıralanan tüm riskleri bünyesinde barındırıyor. Böylesi bir bölgenin oluşturulmasında, tüm müttefiklerinin görüşlerinin alınması gerekiyor.

KARA OPERASYONU

Esad rejiminin yıkılması durumunda kimyasal silah depolarının güvenliği için bazı planlar üzerine düşünülmüş olmasına rağmen, bu seçeneğin ne kadar uygulanabileceği büyük şüpheler barındırıyor. Amerikan askeri karargahı ve özelleşmiş personeli bu amaçla Ürdün'e yerleştirilmiş durumda ve burada bir dizi Arap ülkelerinden özel birlikler yetiştiriliyor.