Cami ve Kur'an Kursları Dernekleri Federasyonu Başkanı Kıyak'ın Açıklaması

Cami ve Kur'an Kursları Dernekleri Federasyonu Başkanı Recep Kıyak, farklı dinlere sahip Avrupalıların ibadethanelerin açılmasıyla İslam dinine özendiğini ve Müslüman olduğunu belirterek, "Belki 10 yıl sonra çoğu Hristiyan ülke, bizim gibi Müslüman ülke statüsüne girecek" dedi.

Kıyak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İslamiyet'in dünyaya güzel şekilde yayılmasını arzu ettiğini, yabancı ülkelerde ibadethane açılmasını desteklediğini söyledi.

İslamiyet'in sadece Türkiye'ye değil, dünyaya yayılması gerektiğine işaret eden Kıyak, "Dış ülkelerde İslamiyet'in yayılmasıyla ilgili birtakım çalışmalar yürütülüyor. Dünyanın çeşitli yerlerinde cami, Kur'an kursu ve mescitler açılıyor. Osmanlı Devletini 600 yıl ayakta tutan, İslam dinini yaşamaları ve yaşatmalarıdır. Artık Türkiye'yi değil, dünyayı kucaklamayı hedefliyoruz. Federasyon olarak bu çalışmalardan memnun kalıyoruz ve destekliyoruz" diye konuştu.

Kıyak, Avrupa'daki Müslümanların da cami, Kur'an kursu ve mescitlerin açılmasına destek verdiğini kaydederek, şunları dile getirdi:

"Farklı dinlere sahip Avrupa'daki insanlar ibadethanelerin açılmasıyla İslam'a özeniyor ve Müslüman oluyor. Müslüman kardeşlerimizle oturup konuştukları zaman 'İslam dini ne kadar güzelmiş' diyorlar. Son günlerde bunların sayısında artış görüyoruz. Belki 10 yıl sonra çoğu Hristiyan ülke, bizim gibi Müslüman ülke statüsüne girecek. Yöneticileri Müslüman olacak çünkü buna dünyanın özlemi var."

-İsveç'te iki dilde hutbe okunması-

Kıyak, İsveç'in başkenti Stockholm'deki Fittja Ulu Cami'de cuma hutbesinin Türkçe ve İngilizce okunmasının İslamiyet'in doğru anlatılması açısından fayda sağlayacağını anlattı.

Hutbenin anadilde okunması gerektiğine dikkati çeken Kıyak, "Örneğin, Fransa'da hutbe anadilde okunduğu zaman insanlar anlayabiliyor, Arapça okunduğu zaman ise anlamıyor. Hutbede okunanları anlamadığı zaman sıkıntı olur" ifadesini kullandı.

Kıyak, Avrupa'daki din görevlilerinin dil öğrenmesi gerektiğini, İslam'ı bu şekilde anlatabileceklerini belirterek, sadece Türkçe ve Arapça bilmenin yeterli olmadığını sözlerine ekledi.

Muhabir: Çağrı Turgut

Yayıncı: Kemal Kaymak
Kaynak: AA