Mühendislik Fakültesi Dekanları Kütahay'da Buluştu

KKTC ve Türkiye’deki devlet ve vakıf üniversitelerinin yer aldığı 'Mühendislik Fakültesi Dekanları Konseyi' Toplantısı, Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Mühendislik Fakültesi'nin ev sahipliğinde Kütahya’da gerçekleştirildi.

Mühendislik Fakültesi Dekanları Kütahay'da Buluştu
Toplantının açılış konuşmasını yapan Mühendislik Dekanları Konseyi Genel Sekreteri Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Öğretim üyesi Prof. Dr. Zafer Dursunkaya, "Uzun yıllardır lise öğrencilerinin büyük bir hevesle seçtiği mühendislik mesleği, ülkemizin endüstriyel etkinliğinde kilit iş gücü kolunu oluşturmaktadır. Son 30 yılda montaj üretimi temelli bir üretimden adım adım parça tasarımı, ürün geliştirme ve özgür ürün geliştirme aşamalarına geçen ülkemiz endüstrisi, bazı sektörlerde temel AR-GE gereksinimini giderek daha fazla hissetmeye başlamıştır. Bu sevindirici süreçte mühendislik uygulamaları önemli bir rol oynamaktadır. Mühendislik eğitiminde kalitenin daha fazla önem kazandığı bu dönemde kurulan Mühendislik Fakültesi Dekanları Konseyi’nin ülkemizdeki mühendislik programlarının akreditasyonu ve buna bağlı olarak eğitim kalitesinin yükseltilmesi yönünde çok önemli katkıları olmaktadır" dedi.

"20 YILDA 6 BİN 220 MEZUN OLDU"
Dumlupınar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Köse, 26.’sı gerçekleştirilen ‘Mühendislik Fakültesi Dekanları Konseyi’ toplantısına Kütahya Dumlupınar Üniversitesi olarak ev sahipliği yapmanın gurur ve mutluluğunu dile getirdi.

Köse, DPÜ Mühendislik Fakültesi’ni şu sözlerle anlattı: "1993-1994 Eğitim Öğretim Yılında İnşaat Bölümü ile Makine Mühendisliği Bölümü olmak üzere 2 bölümle hizmete açılan Dumlupınar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi ilk mezunlarını 1997 yılında 47 kişi olarak vermiştir. Fakültemizden bu güne kadar toplam 6 bin 220 öğrenci mezun olmuştur, bu gün ise 8 bölüm mevcuttur ve bu bölümlerde yüksek lisans, 6 bölümde de doktora eğitimi verilmektedir.”
Toplantıda konuşma yapan Dumlupınar Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Kaan Erarslan mühendislik mesleğinin günümüzdeki önemini şu sözlerle vurguladı: “20. yüzyılın insanlık tarihine baktığımızda, sadece son 100 yıl içerisinde üstün gelişmelerin olduğu görülmektedir. Bilim, teknoloji, tıp, telekominikasyon ve bunun gibi daha birçok alanda, eskiye kıyasla yüksek bir ilerleme ortaya koyulmuştur. Tüm bu saydığımız gelişmelere de mühendislik bilimleri damgasını vurmuştur” şeklinde konuştu.

"YÖK AKREDİTASYON KURUMU GİBİ"
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay, yaptığı konuşmada, "Yükseköğretim alanında mühendislik eğitimine, oluşturulmuş olan 'Mühendislik Fakültesi Dekanları Konseyi'nin büyük bir katkısı olmuştur. YÖK aynı zamanda bir akreditasyon kurumu gibi çalışmaktadır. Mühendislik Fakültesi Dekanları Konseyi de bir adım atarak yeni bir akreditasyon çalışması başlatmıştır ve bu çalışmayla bir çok konsey oluşumuna örnek olmuştur. MÜDEK tarafından başlatılan bu örnek çalışma, MÜDEK adına kıvanç verici bir durumdur. MÜDEK’e çalışmalarından dolayı teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Toplantıya katılan diğer konuşmacılar ise, İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Yerebakan, Üniversite Sanayi İşbirliği Merkezleri Platformu (ÜSİMP) Başkanı ve TÜBİTAK Teknoloji Transfer Merkezleri Destek Grubu Yürütme Kurulu üyesi Prof. Dr. Hasan Mandal, Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Ekrem Özkul, Mühendislik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (MÜDEK) Başkanı Prof. Dr. Timur Doğu oldu.

KENTİ TARİHİ VE TURİSTİK YERLERİNİ DE GEZDİLER
Mühendislik Fakültesi Dekanları arasında deneyimlerin paylaşıldığı, uygulamaların tartışıldığı ve güçlü-zayıf yönlerin irdelendiği, iletişimi güçlendiren bir platform olan 26. Mühendislik Fakültesi Dekanları Toplantısı'na 100’ün üzerinde fakülte dekanı davet edildi.

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen '26. Mühendislik Dekanları Konseyi Toplantısı' sonrasında, korunan tarihi dokusu, doğal zenginlikleri ve yaşayan folklorik değerleriyle bilinen Kütahya özellikli Döner Gazino, Rüstem Paşa (Medresesi) El Sanatları Çarşısı, Macar Evi, ve Çini Müzesi gezildi, ardından Türkiye’nin en büyük üretim tesislerinden biri olan Güral Porselen Fabrikası ziyaret edildi. Ziyaret sırasında Güral Porselen A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve Macaristan Fahri Konsolosu İsmet Güral’la bilgi alışverişinde bulunuldu.
Kaynak: İHA