Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Bingöl'de Açıklaması

Bingöl - Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, başkanlık sisteminin demokratik bir sistem olduğunu söyledi.

Bakan Yılmaz, AK Parti İl Başkanlığınca Bingöl Belediyesi Kültür Merkezi'nde düzenlenen Genişletilmiş İl Danışma Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, başkanlık sisteminin daha çok tartışılmasını istedi.

Bakan Yılmaz, AK Parti'yle ülkenin istikrara ve güvene kavuştuğunu belirterek, bunun devam etmesinin tek güvencesinin de başkanlık sistemi olduğunu söyledi.

Geleceği inşa etme şartının, ekonomik ve siyasi istikrardan geçtiğini belirten Yılmaz, "Bakın bu aralar çözüm süreci diyoruz değil mi? Huzuru arttırmak için bu kanın akmasını engellemek için toplumumuzun daha huzurlu bir şekilde yaşaması için gayret gösteriyoruz. Güçlü bir hükümet olmazsa bu sorunlar çözülebilir mi? Ekonomide ki sorun da, demokrasideki sorun da, terör sorunu da, başka sorunlar da çözülmez. Bütün sorunların çözümünün anahtarı güçlü hükümetlerdir. Güçlü ve siyasi istikrarı olan hükümetler, sorunları çözer" dedi.

AK Parti sayesinde Türkiye'nin siyasi istikrara kavuştuğunu vurgulayan Yılmaz, "Bu gün çok şükür siyasi istikrar, bir güven ortamı var. Bu her zaman böyle olacak diye bir şey yok. Maalesef bir gün gelir o koalisyon günlerine geri dönebiliriz. Bu mümkün. Biz istiyoruz ki tekrar Türkiye o günlere geri dönmesin, bu siyasi istikrarını kesin bir güvenceye kavuştursun. O kesin güvence de başkanlık sistemidir" diye konuştu.

-"Başkanlık sistemi ile parlamentonun gücü çok daha fazla ön plana çıkıyor"

Bakan Yılmaz, başkanlık sisteminin uygulanması halinde bazı çevrelerce 'parlamentonun gücü azalacak' şeklinde bir hava oluşturulduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:

"Çeşitli vesilelerle başkanlık sisteminin uygulandığı ülkelere gidip geliyoruz. Buralarda şunu çok açık bir şekilde görüyoruz; başkanlık sisteminin uygulandığı ülkelerde parlamento daha çok güçlü bir hale geliyor. Çünkü artık hükümetin dışına çıkıyor. Parlamento yasamayı kendisi yapıyor ve hükümeti çok daha güçlü bir şekilde denetliyor. Başkanlık sistemi ile parlamentonun gücü çok daha fazla ön plana çıkıyor."

-"Toplumun zihnini zehirlemeye çalışıyorlar"

Medyada bazı kesimlerin başkanlık sitemini demokrasi dışı, diktatörlükmüş gibi karalamaya çalıştığına işaret eden Bakan Yılmaz, "Herkesin farklı bir fikri olabilir, tartışılabilir ama bazı kesimler özellikle medyada başkanlık sistemini karalamaya çalışıyorlar demokrasi dışı bir şeymiş gibi sanki diktatörlükmüş gibi toplumun zihnini zehirlemeye çalışıyorlar. Başkanlık sistemi gayet demokratik bir sistemdir. Demokrasilerde iki türlü yönetim şekli var, biri başkanlık sistemi, biri de parlamenter sistem. Bunlar rejim değil yönetim şekilleridir'' dedi.

Toplantıya AK Parti Bingöl Milletvekili Eşref Taş, Elazığ Milletvekili Şuayp Alpay, İstanbul Milletvekili Nurettin Nebati, Belediye Başkanı Serdar Atalay, AK Parti Bingöl İl Başkanı Cevdet Çalbay, ilçe ve belde belediye başkanları, il genel ve belediye meclisi üyeleri ile partililer katıldı.

Kaynak: AA