Koyun, Engelliler Üzerinden Duygu Sömürüsü Yapanlara Karşı Vatandaşların Bilinçli Olmalarını İstedi

Türkiye Sakatlar Derneği Malatya Şube Başkanı Ali Haydar Koyun, engelliler üzerinden duygu sömürüsü yapanlara karşı vatandaşların bilinçli olmalarını istedi.

Koyun, yaptığı yazılı açıklamada, son günlerde Malatya'da yüzlerce vatandaşın cep telefonundan aranarak "engellilere yararına bir tiyatro oyunumuz var, adresinizi verirseniz gönüllü satıcılarımız biletinizi adresinize getirecek 50 lira karşılığında size verecektir, bu gelirle engellilere tekerlekli sandalye, protez gibi araç gereç alarak yardımcı olunacaktır" gibi sözlerle karşılaştıklarına dair duyumlar aldıklarını bildirdi.

Kendisinin de 0850 ile başlayan bir numarayla arandığını ve 5 Haziran 2013 tarihinde Sabancı Kültür Merkezinde Engelsiz Yaşam Tiyatrosu olarak oyun sergileneceğini, biletin 50 lira ücret karşılığında adresine göndereceğini söylendiğini aktaran Koyun, bilet ücretinin tamamının engellilere kullanılacağı ifade edilerek, duygu sömürüsü yapılmaya çalışıldığını belirtti. Geçmiş yıllarda kentte bu ve buna benzer olayların tiyatrocular tarafından yaşandığını anımsatan Koyun, en son derneklerinin ve şahsının adını kullanarak bilet satıp rant elde eden bir tiyatro gurubunun savcılığa şikayet edip yargılanarak ceza almalarının sağlandığını ifade etti.

Koyun, şöyle devam etti: "Ticari amaçla kurulmuş bir tiyatro grubunun daha fazla gelir elde etmek amacıyla engellilerin adını kullanarak duygu sömürüsü yapması başta derneğimiz olmak üzere tüm engellilere zarar vermekte ve rencide etmektedir. Halkımızın iyi niyetli duygularını engellilerin adını kullanarak sömüren ve haksız kazanç sağlayan adı geçen tiyatro grubuna halkımızın gerekli duyarlılığı göstererek ders vereceğine inanıyoruz. Bu ve buna benzer olaylarla elde edilen gelirler engelliler yararına değil de şahsi çıkar sağlamak amacıyla kullanıldığından başta tüm kamu kurum ve kuruluş yetkililerimiz olmak üzere halkımızın bu tür olaylarla karşılaştıklarında daha duyarlı olmalarını, daha dikkatli ve bilinçli davranmalarını belirtiyor ve bu tür olaylarla karşılaştıklarında ise hiç vakit kaybetmeden yetkili merciler ile derneğimizi haberdar etmelerini istiyor ve diyoruz ki; kim olursa olsun engellide olsa yaptığı ticari işlerde engellilerin adını kullanarak kişisel çıkar elde etme hakkını kendinde göremez."

Muhabir: Ensar Özdemir Yayıncı: Tuba Karahan
Kaynak: AA