Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Bağış Açıklaması

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye'nin, terör için harcadığı parayı yatırım için kullanmış olsaydı, 2023 hedeflerine 2013 yılında ulaşabileceğini söyledi.

İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri'nin toplantısına katılan Bağış, burada yaptığı konuşmada, Türk iş adamlarının dünyanın her yerinde adeta bir büyükelçi gibi Türk mallarının ve hizmetlerinin tanıtımını yaptığını kaydetti

Türkiye'nin bütün kesimlerinin, ihracatçısının, ithalatçısının, iş adamının hatta muhalefetinin bile 500 milyar dolarlık ihracat hedefine kilitlendiğini kaydeden Bağış, bunun da kendilerine umut verdiğini dile getirdi. Terörün Türkiye'ye maliyetinin 350 milyar dolar olduğunu anımsatan Bağış, "350 milyar dolara 350 tane hava alanı inşa ederdiniz, 350 tane Boğaz Köprüsü de inşa ederdiniz. Ne kadar hastane, ne kadar okul, ne kadar yol yapılabileceğini sizler takdir edersiniz" dedi.

Bu kaynağı harcanmaması bir yana, bir de doğru yerlere yönlendirilmesinin çok farklı bir çarpan etkisi doğuracağını aktaran Bağış, bu süreç başarı ile sonuçlandığında Türkiye'nin dışarıya verdiği intibanın da çok farklı hale geleceğini ifade etti.

Gümrük Birliği'nden doğan sorunların kaynağında ülkenin genetik kodundaki öz güveni kaybetmenin ve bir takım tabuların, korkuların, endişelerin, ruh derinliklerine inmesinin sıkıntılarının yattığını kaydeden Bağış, Türkiye'nin Gümrük Birliği'nden çıkma ihtimalinin bile AB Bakanlı'ğı olarak kendilerini endişelendireceğini söyledi.

AB ile Amerika'nın yeni bir sürece girdiğinden bahseden Bağış, sözlerine şöyle devam etti: "Şu anda Amerikan Kongresi içerisinde, Türkiye'ye karşı malum lobilerin etkisi altında kalan kesimlerin itirazlarından endişe ettikleri için Türkiye konusunu pek gündeme getirmek istemiyorlar. Yani Amerikalılar bunu çok dillendirmek istemiyorlar. Hatta bu konuyu sayın Başbakanımızın 16 Mayıs'ta Beyaz Saray'da Başkan Obama'ya açacağını söylediğimizde de, Başkan Obama 'Türkiye'nin bu konuda zarara uğramaması için gerekli hassasiyeti göstereceğiz' şeklinde bir cümle kullanarak güvencesini de verdiler. Avrupa boyutuyla yaptığımız görüşmelerde de Brüksel'in de aynı hassasiyete sahip olduğunu, Türkiye'nin bu konuda bir zarara uğramasının Türkiye'nin Avrupa ile ilişkilerini riske atacağının bilincinde olduklarını görüyoruz." -"Haklı olmak yetmiyor, güçlü olmak gerek"- Bakan Bağış, haklı olmanın yetmediğini, güçlü olmak gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin 2023 hedefine ne zaman ulaşırsa, kişi başına düşen gelirini ne zaman 25 bin dolar seviyesine getirirse o zaman vizelerin kalkacağına inandığını belirten Bağış, "Yani bu Avrupa'nın alacağı bir kararla değil, bizim alın terimizle olacak bir süreç. Bizim kendi gücümüzü artırmamız lazım" dedi.

Türkiye'nin, terör için harcadığı parayı yatırım için kullanmış olsaydı, 2023 hedeflerine 2013 yılında ulaşabileceğini kaydeden Bağış, bu sürece herkesin sahip çıkması gerektiğini dile getirdi. Teşvik paketinin yayınlanmasından bu yana fazla ilgi görmeyen yatırım teşviklerine 3 ay içerisinde 20 kat daha fazla talep geldiği bilgisini veren Bağış, bu artışın kendilerini umutlandırdığını ifade etti.

Eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın annesinin Kürt olduğunu, teyzesinin Türkçe dahi bilmediğini söylemesine rağmen, asla 'Ben Kürdüm' diyemediğinin altını çizen Bağış, "20 yıl evvel bu ülkede insanlar, Cumhurbaşkanı dahi olsalar Kürdüm demeye korkarlardı. Ama bugün aynı Türkiye'de devletin kendi televizyonu 20 saat Kürtçe yayın yapabiliyor" dedi.

Birlik üyelerinin de katıldığı toplantıda, İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hayrettin Çaycı ile Avrupa Birliği Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Yücel de hazır bulundu.

Muhabir: Sümeyye Dalkılınç
Yayıncı: Yılmaz Yıldız
Kaynak: AA