Müsiad 81. Genel İdare Kurulu Rize'de Toplandı

Rize - Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği 81 Genel İdare Kurulu, Rize'de toplandı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Hasan Murat Mercan, Ridos Otel'de düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, AK Parti hükümeti öncesinde elektriğin yüzde 60’ının doğal gazdan elde edildiğini vurgulayarak, "Bunu iktidarımız döneminde yüzde 43’lere indirdik. 2023 yılına kadar doğalgaz kaynaklı elektrik üretimini yüzde 30’lara çekmeyi hedefliyoruz. Dünyada doğalgazla üretilen elektrik ortalaması yüzde 21 seviyelerinde. Bu yapının doğrusu da budur" dedi.

Yayınla

Dünyada kömür ile elektrik üretiminin yüzde 42 seviyesindeyken bu oranın Türkiye’de yüzde 20'ler seviyesinde olduğunu belirten Mercan, şöyle devam etti:

"HES santrallerinde ise dünya ortalamasının üzerindeyiz. Dünyada elektrik üretiminin yüzde 15’i nükleer santrallerle yapılırken, Türkiye’de bu oran yüzde sıfır. Dünyada nükleer enerji üreten tek Müslüman ülke Pakistan. Onunda hali ortada. Biz de 3 tane nükleer santral yapmayı planlıyoruz. Bunun iki tanesinin yeri belli, birini Ruslar ile, birini Japonlar ile yapmayı planlıyoruz. Üçüncüsünü ise tamamen kendi kaynaklarımızla yapmayı düşünüyoruz. O zaman işadamlarımız için yeni bir sektör oluşacak. Yaklaşık 75 milyar dolarlık bir sektörden bahsediyoruz. Türkiye’de çok ciddi yeni bir sektör ortaya çıkacak."

Dünyada enerji sektörünün siyasetle içi içe olduğunu vurgulayan Mercan, “Enerji, dünyanın en problemli ve en karmaşık, siyasetle iç içe olan bir sektörü. Türkiye coğrafyası enteresan bir coğrafya. Türkiye’nin doğusunda dünyadaki toplam hidrokarbon rezervinin yüzde 72’si var. Bu rezervlerin mutlaka batıya taşınması lazım. Türkiye ister istemez petrol ve doğalgaz taşımacılığında bölgede üretici ülkeler kadar olmasa da akıllı politikalarla en az onlar kadar aktif bir role sahip olabilir" dedi

Mercan, AK Parti hükümetiyle Türkiye’nin Afrika açılımı gerçekleştirdiğini ifade eden Mercan, şöyle dedi:

"Afrika’da işadamları ve derneklerimiz çok güzel işler yaptı ama artık Afrika açılımının yeni bir modelini geliştirmeliyiz. Artık Afrika ortaklığı modelini ortaya koymalıyız. Biz diğer beyaz adamlar gibi olamayız. Zaten olmadık, bundan sonra da olmayacağız. Dünyada uranyum üretiminin büyük çoğunluğu Nijer’de yapılıyor fakat çocukların üzerinde giyecek elbisesi yok. Nijer’de elektrik olan bölge sadece yüzde 2,5. Yeni vizyonumuz çerçevesinde sadece Nijer’de değil, sadece Afrika değil, Türkiye’nin doğal uzantısı olan Balkanlar ile de enerji alanında bir şekilde entegre olmak zorundayız. Biz artık vizyonumuzu sadece Türkiye ile sınırlandıramayız. Yabancı ve yerli yatırımcılarla yeni projeler geliştirmek ve bu projeleri hayata geçirmek zorundayız."

MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak ise konuşmasında, iş adamının istikrar, huzur ve sükunetin olmasını, adaletin hızlı bir şekilde uygulanmasını istediğini anlatarak, şöyle konuştu:

"Pozitif istikrarın geride kalan 10 yılda sağlanmış olduğunu gördük. İlave riskleri almaktan bahsediyorsak insanların huzurunun sağlanması konusunda kafalarında soru işareti olmaması gerekiyor. Özellikle son zamanda konuşulan, çözüm süreci diye ifade edilen sürecin içerisinde bundan sonra daha fazla huzurun olacağını hep birlikte yaşayarak görmekteyiz. İlave yatırım huzur olmadan olmaz. İş adamları olarak sürecin böyle ilerletilmesi noktasında tabiri caizse sürece tarafız. Elektrik dağıtımındaki enerji özelleştirmeleri ile ilgili ihaleler tamamlandı. Devir işlemleri sürmekte. Üretim tesislerinin de özelleştirme sürecinin devam ettiğini hatırlarsak, daha önce üretim tesislerinin özelleştirme sürecinde küçük tesisler teker teker satışa çıkartılıyor, piyasaya daha çok oyuncunun girmesi sağlanıyordu. Yeni bir uygulamaya giderek orta ve büyük güçteki santraller birleştirilerek birkaç bin megavatlık büyük portföylerin oluşturulması ve bu şekilde sayılarının aşağıya düşürülmesi yoluna gittiğini görüyoruz. Elbette düşünülen bir amaç vardır ama biz yine de orta büyüklükteki yatırımcıların da bu tür özelleştirmelerden fırsat alacak şekilde portföylerin oluşturulmasının önemli olduğunu düşünüyoruz."

Yeni elektrik kanunu ile gelinen noktanın da önemli olduğunu vurgulayan Olpak, şunları kaydetti:

“Bütün aktörleri, üreticileri, tüketicileri yakından ilgilendiren kökten değişiklikler yaşandı. Bu değişikliklerden sonra yeni kanunun formatına uygun geçişler önem arz etmektedir. İnsanların kafalarında mevzuatla ilgili çeşitli soru işaretleri var. Bu sorulara hızlı bir şekilde cevap verilmelidir. Türkiye enerji piyasası AB’nin ilk beş enerji piyasası arasında yer alıyor. AB ile paralel bir mevzuat politikası izlemeye çalışıyoruz. Bu yapı bize, bölgedeki ve AB ülkelerindeki girişimlerimizde büyük kolaylık sağlayacaktır."

Toplantıya, Rize Valisi Nurullah Çakır, Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı ve Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen MÜSİAD üyesi yaklaşık 300 iş adamı katıldı.

Kaynak: AA