Bin 233 Kişi, Kamu Yöneticileri İle İlgili Şikayette Bulundu

Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sedat Murat, 1 Ocak 2005-31 Aralık 2012 tarihleri arasında bin 233 kişinin kurula başvuruda bulunduğunu belirterek, 241 kişinin genel etik davranış ilkelerine aykırılık, 197 kişinin yolsuzluk ve usulsüzlük, 114 kişinin mobing, 193 kişinin ise görevi kötüye kullanma iddialarıyla kamu yöneticileri ile ilgili şikayette bulunduğunu bildirdi.

Kamu Görevlileri Etik Kurulu Rixos Otel'de 'Etik Haftası' dolayısıyla toplantı düzenledi.

Toplantıya, Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sedat Murat, Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanvekili Selçuk Hondu, üyeler Asım Aykan, Erdoğan Kesim, Lütfü Esengün, Filiz Dinçmen ve Muharrem Göktayoğlu katıldı.

Murat, 1 Ocak 2005-31 Aralık 2012 tarihleri arasında bin 233 kişinin başvuruda bulunduğunu belirterek, 241 kişinin genel etik davranış ilkelerine aykırılık, 197 kişinin yolsuzluk ve usulsüzlük, 114 kişinin mobing, 193 kişinin görevi kötüye kullanma iddialarıyla kamu yöneticileri ile ilgili şikayette bulunduğunu bildirdi. Etik ihlali kararı verilen kişi sayısının 56 olduğunu söyleyen Murat, etik ihlali tespit edilmeyen kişi sayısının ise 133 kişi olduğunu ifade etti.

Etik ihlal kararlarının unvanlara göre dağılımı hakkında bilgi veren Murat, bu unvanların büyük bir kısmının belediye başkanlarından oluştuğunu dile getirdi.

Yönetici pozisyonda olan kamu görevlilerinin maiyetindeki memurun hediyesini kabul edemeyeceğini anlatan Murat, kamu yöneticisinin almış olduğu hediyelerin listesini her yıl Ocak ayı sonuna kadar kuruma bildirdiğini söyledi.

Murat, 'kamu görevlisi olmasaydım ya da işgal ettiğim makam ve mevkide bulunmasaydım, bu hediye yine de bana verilecek miydi' prensibine göre hareket edilmesi gerektiğine işaret etti.

HEDİYE ALMA YASAĞI
Murat, hediye olarak alınması yasak olan şeyleri şöyle sıraladı:
"Görev yapılan kurumla, iş, hizmet veya çıkar ilişkisi içinde bulunanlardan alınan karşılama, veda, kutlama hediyeleri, burs, seyahat, ücretsiz konaklama ve hediye çekleri, taşınır veya taşınmaz mal veya hizmet satın alırken, satarken veya kiralarken piyasa fiyatına göre makul olmayan bedeller üzerinden yapılan işlemler. Hizmetten yararlananların vereceği her türlü eşya, giysi, takı veya gıda türü hediyeler, görev yapılan kurumla iş veya hizmet ilişkisi içinde olanlardan alınan borç ve krediler."
"Kapsamın genişletilmesi ile ilgili çalışmalar yapıyoruz” diyen Murat, “Önümüzdeki Ekim-Kasım gibi yönetmelikte ve kanunda değişiklik düşünüyoruz. Kurul üyeleri olarak kendi aramızda çalışmalar yapıyoruz. Kapsamın genişletilerek üniversitelerin de buna dahil edilmesi gerekir" dedi.

Bir gazetecinin, 'etik ihlalinde bulunanlar için ne tür cezai işlemlerin' uygulandığını sorması üzerine Hondu, "Resmi Gazete'de ilan hafife alınacak bir şey değildi ama nitekim vergi kaçakçıları çok rahatlıkla Resmi Gazete'de ilan edilebiliyor Maliye Bakanlığı tarafından. Bizim kararımızı ilgili Bakanlığa veya kuruluşa gönderiyoruz. Bunlar, bizim kararımızdan sonra hemen disiplin soruşturması açabiliyor. Hatta suç duyurusunda bulunabiliyor. Görevden alabiliyor" diye konuştu.

Amerika'daki müeyyide çeşitliliğinin Türkiye'de uygulanması açısından yasa değişikliğine gidileceğine işaret eden Hondu, "Gerektiğinde makamının değiştirilmesi, disiplin soruşturması açılması, kınama cezası verilmesi, hatta kamu mallarından dolayı bir zarar söz konusu ise tazmini konusunda da bir para cezası şeklindeki bir müeyyidenin uygulanmasını da düşünüyoruz. Bunun etkili olacağına da inanıyoruz. Biz kararı veriyoruz, karar yayınlanır ve topluma duyurulursa kişiler ve kurum üzerinde etkili olacağına inanıyoruz" dedi.

Hondu, yasa değişikliğine sonbahardan sonra gidileceğine işaret etti.
Murat, "Banka promosyonları tamamen Bütçe'ye aktarılmıştır. Bu promosyonların kurumun kendi menfaati doğrultusunda kullanılmasını engellemiş oluyoruz" dedi

Kaynak: İHA