Afrika Birliği'nin 50. Yıl Dönümü Kutlamaları

Addis Ababa -çerçevesinde düzenlenen Afrika zirvesinde Nil havzası ülkeleri liderleriyle bir araya geldi.

Edinilen bilgiye göre, Mursi'nin, Kenya Cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta, Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Joseph Kabila ile görüşmesinde, Nil Nehri sularının paylaşımı ağırlıklı olmak üzere ikili ilişkiler masaya yatırıldı.

Mursi, Kenyatta ile görüşmesinde, Mısır'ın Nil havzası ülkeleri arasında birlik oluşturulmasını ve herkesin Nil sularından adil bir şekilde faydalanmasını istediğini vurguladı. Mursi, Salva Kiir ile görüşmesinde de ilişkileri güçlendirmek ve bu ülkede elektrik, eğitim ve sağlık hizmetleri alanlarında varlık göstermek istediklerini ifade etti.

Zirve çerçevesinde Kongo Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Joseph Kabila ile de bir araya gelen Mursi'nin, mevkidaşıyla iki ülke arasındaki ilişkilerin geleceğini görüştüğü kaydedildi.

Diplomatik kaynaklar, Mursi'nin, yaptığı görüşmelerle, Mısır ile bu ülkeler arasında Nil sularının paylaşımı konusunda özellikle Entebbe Anlaşması'ndan sonra oluşan anlaşmazlıklara çözüm bulmayı amaçladığını dile getiridi.

Tanzanya, Ruanda, Kongo, Uganda ve Etiyopya 2010 yılında bir araya gelerek Nil sularının yeniden paylaştırılmasını öngören Entebbe Anlaşması'nı imzalamış, Kenya ve Burundi de daha sonra anlaşmayı imzalayan ülkeler arasına katılmıştı. Mısır ve Sudan ise Nil'deki paylarını etkilediği gerekçesiyle anlaşmayı veto etmişti.

Kaynak: AA