Toplum Liderleri İle Kan Bağışı Artacak

Türk Kızılayı Manisa Kan Merkezi, Valilik ile işbirliği ile başlatılan "Toplum Liderleri Kan Bağışı Bilgilendirme Projesi" kapsamında Soma’da toplum liderlerine yönelik bilgilendirme semineri düzenlendi.

Toplum Liderleri İle Kan Bağışı Artacak
Proje ile toplum liderlerinin vatandaşları kan bağışına yönlendirmesinin amaçlandığı ifade edildi.
Soma Belediyesi Meclis Toplantı Salonu’nda düzenlenen seminere Soma Kaymakamı Abdülkadir Karataş, Belediye Başkan Vekili İbrahim Kuzum, İlçe Milli Eğitim Müdürü Tahsin Altunsoy, Emniyet Müdürü Cahit Şahin, İmbat A.Ş Genel Müdürü Gökalp Büyükyıldız, İlçe Sağlık Grup Başkanı Mustafa Babacan, ilçe Vaizi Emin Yıldırım, Askerlik Şubesi Başkanı Ercan Tüzün, belde belediye başkanları, kamu kurum ve kuruluş amirleri, muhtarlar ve Kızılay görevlileri katıldı.

Seminere konuşmacı olarak Manisa Kan Merkezi Müdürü İsmet Nardal katıldı.

KIZILAY, DÜNYAYA YARDIM YAPIYOR
Türk Kızılay’ının faaliyetlerini anlatan Nardal, “Türk Kızılay’ı dünyada Kızılhaç’tan sonra gelen en büyük yardım kuruluşudur. Kızılay, Afrika, Asya ve dünyanın neresi olursa olsun yardıma muhtaç insanlar varsa, yardımına koşuyor. Kan bağışı faaliyetleri ve gerekliliği hakkında da bilgilendirmede bulunan Nardal, “Kızılay’ın kan bağışı hizmetleri kapsamında kan bankaları ilk olarak 1957 yılında Ankara ve İstanbul’da kuruldu. Türk Kızılay’ı ülkemizin güvenli kan ihtiyacının tümünü Gönüllü ve Bilinçli Kan bağışçılarından karşılamak amacıyla Sağlık Bakanlığı adına ve denetiminde 1 Haziran 2005 yılında Ulusal Güvenli Kan Temini programını başlattı. Bu programın amacı, Türkiye’nin kan ihtiyacı olan 2 milyon 200 bin ünite kanın ‘Gönüllü ve Düzenli Kan Bağışçılarından’ elde edilmesidir” dedi.

Manisa Kan Merkezi’nin kurulduğu 2002 yılında 3 bin 600 ünite kan topladığını belirten Nardal, 2012 yılında bu sayıyı 44 bin 200 üniteye çıkardıklarını anlattı.

EGE'NİN KAN İHTİYACININ YÜZDE 81'İ BAĞIŞÇILARDAN
Ege Bölgesi'nin yıllık kan ihtiyacının 330 bin ünite olduğunu kaydeden Nardal, “2012 yılında 268 bin 751 ünite kan bağışı alınmış olup, sorumluluk sahamızda 155 hastanenin kan ihtiyacının tümü, bölgemizin toplam kan ihtiyacının yüzde 81’i gönüllü kan bağışçılarımızın bağışladıkları kanlar ile tarafımızdan karşılanmıştır. Hedefimiz en kısa sürede bölgemizin tüm kan ihtiyacını karşılayarak hasta ve hasta yakınlarımızın mağduriyetlerini tamamen ortadan kaldırmaktır" diye konuştu.

KAN BAĞIŞI, KALP KRİZİ RİSKİNİ YÜZDE 90 AZALTIYOR
Kan bağışının insan sağlığı açısından da önemini anlatan Nardal, şöyle devam etti: “10 yıldır kan vermenin faydasını anlatmaya çalışıyorum. Bir insanda 3,5 litreden 7 litreye kadar kan bulunur. Biz kan bağışlarından 450 gram kadar kan alıyoruz. Damarda yarım litre kan eksildi. Beyin otomatikman onu tamamlatıyor. Vücudun kendi suyu damar sistemine giriyor. Damara giren yarım litre su ile kan akışkanlık kazanıyor. Dolayısıyla beyinden daha çok kan geçiyor. ‘İşte kan verdikten sonra baş ağrım geçti, rahatladım’ denilmesinin nedeni bu. Ayrıca senede 3 yada 4 defa düzenli olarak Kan bağışında bulunanların yüzde 90’a kadar kalp krizi geçirme riskinin azaldığı tespit edildi. Kan verenlerde kalp krizi azalıyor.”

BAĞIŞLANAN KANLAR TESTLERDEN GEÇİRİLİYOR
Kan bağışında bulunulurken görevlilerin içersinde 42 adet sorunun bulunduğu formun doğru bir şekilde doldurulmasının önemini belirten Nardal, “Bu form içersinde yer alan sorular nedeniyle bize bazen tepkiler geliyor. Fakat bu soruların düzgün bir şekilde doldurulması büyük önem arz ediyor. Bu formlar doldurulduktan ve kan alındıktan sonra güvenli bir kan için kanlar son teknoloji makinalarla birçok testten geçiyor“ dedi.

Soma Kaymakamı Abdülkadir Karataş ise, düzenli olarak kan bağışında bulunduğunu belirterek, vatandaşları da kan bağışında bulunmaya davet etti.

Bu arada, ağırlığı 50 kg’ın üzerinde 18-65 yaşları arası her birey, Erkekler 3 ay ara ile yılda 4 kez, bayanlar ise 4 ay ara ile yılda 3 kez kan bağışlayabiliyor.
Kaynak: İHA